Rusija poslala upozorenje zemljama koje se pripremaju za rat

Facebook

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poslao je upozorenje zemljama koje se pripremaju za potencijalni rat s Rusijom. On je u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku komentirao izjave pojedinih zapadnih zemalja koje predviđaju sukob s Rusijom u sljedećih nekoliko godina.

 

”Nadam se da će oni koji upozoravaju na potrebu da se pripreme za rat s Rusijom i dalje imati instinkt samoodržanja”, poručio je Lavrov, a prenosi Newsweek.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana niz zemalja je iznijelo zabrinjavajuća upozorenja da bi se napetosti oko rata u Ukrajini mogle preliti i na druge dijelove istočne Europe.

Istovremeno, Lavorv je poručio da Rusija ne namjerava napasti druge zemlje. “Nemamo želju, nikakvu potrebu, ni vojnu, ni političku, ni ekonomsku, napadati bilo koga.”

Dodajmo da je i Blid nedavno objavio dio tajnog plana NATO-a za sukob s Rusijom s naglaskom na pripreme njemačkih oružanih snaga, Bundeswehra, za mogući sukob. Prema tom scenariju, do vojnog sraza članica NATO-a i Rusije moglo bi doći u veljači sljedeće godine, prenosi N1.

Njemačko Vijeće za vanjske odnose također je u studenom predvidjelo da bi NATO trebao biti spreman za veliki rat s Rusijom u roku od pet do devet godina. Estonska obavještajna služba za vanjske poslove objavila je prošli mjesec izvješće u kojem se taj vremenski okvir procjenjuje na tri do pet godina, dodajući da Kremlj baltičke države smatra najranjivijim dijelom NATO-a.

NATO također poduzima određene korake pa se tako sprema za najveću vježbu od hladnog rata pri čemu će mobilizirati 90.000 vojnika, a s ciljem odvraćanja ruske agresije.