Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

RUSKI ARSENAL ZA AMERIČKE RAKETE: Sirija pokazala oružje kojim je navodno rušila Tomahawke…VIDEO…

U okršaju se, tvrdi sirijska vojska, naročito istaknuo hibridni topovsko-raketni sustav 96K6 “Pancir-S1”. Službene statistike ruskog ministarstva obrane tvrde da je ovaj sustav imao 92 posto uspjeha u presretanju krstarećih raketa (BGM-109 “Tomahawk“, SCALP, AGM-158 JASSM-ER, Storm Shadow).

Sirijska državna televizija objavila je prilog o oružju kojim je sirijska vojska lojalna predsjedniku Assadu navodno oborila više krstarećih raketa koje je na sirijske ciljeve ispalila koalicija Amerikanaca, Britanaca i Francuza. Predstavljeni su, naime, raketni protuzračni sustavi ruske, odnosno sovjetske proizvodnje, a sirijska vojska tvrdi da je s njima postigla “rekordnu učinkovitost” u srazu s najmodernijim krstarećim raketama.

U okršaju se, tvrdi sirijska vojska, naročito istaknuo hibridni topovsko-raketni sustav 96K6 “Pancir-S1”. Službene statistike ruskog ministarstva obrane tvrde da je ovaj sustav imao 92 posto uspjeha u presretanju krstarećih raketa (BGM-109 “Tomahawk“, SCALP, AGM-158 JASSM-ER, Storm Shadow). U svom arsenalu sirijska vojska posjeduje osam baterija ovog sustava s oko 40 lansirnih jedinica.

Jedna od lansirnih jedinica vidi se na video snimci koju je objavila sirijska televizija. Snimka prikazuje osam praznih kontejnera iz kojih su lansirane rakete.

Također, sirijska vojska pohvalila se i raketnim sustavom 9K317 “Buk-M2E”, za kojeg tvrde da je bio najučinkovitiji pri obaranju napadačkih raketa. Premna tvrdnjama sirijske vojske, ovim sustavom oborene su čak 24 rakete ispaljene na Siriju 14. travnja.

Ovaj sustav, Buk-M2E, modificirana je verzija sustava Buk-M2, a služi za presretanje ciljeva na kratkim i srednjim udaljenostima. Osim borbenih aviona, Buk je navodno sposoban rušiti krstareće rakete.

Na snimci je prikazan i sustav KAM 9S846 “Strelec”. Radi se o nekoliko uvezanih raketnih lansera kratkog dometa, a pogodan je za montiranje na pokretne platforme.

Sirijska vojska tvrdi da posjeduje protuzračnu obranu kakvu ne posjeduje gotovo niti jedna država Bliskog istoka, javljaju tamošnji mediji.

G.S.

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...