Ruski veleposlanik u središtu američke istrage napušta Washington

Ruski veleposlanik Sergej Kisljak, u središtu američke istrage o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore, završio je u subotu mandat u SAD-u.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je na Twitteru da njegov posao preuzima otpravnik poslova Denis V. Gončar. Kisljak je u Washingtonu bio veleposlanik od 2008. a trebao bi ga naslijediti zamjenik ministra vanjskih poslova Anatolij Antonov koji treba dobiti zeleno svjetlo Kremlja.

Kisljakovo ime pojavilo se u istrazi vezano uz nekoliko suradnika Donalda Trumpa i trenutno se vodi nekoliko istraga o mogućim vezama Trumpove predizborne kampanje i Rusije.

U petak Washington Post izvijestio je da su američke obavještajne agencije zabilježile da je Kisljak kazao svojim nadređenima da je o važnim pitanjima vezanima uz kampanju razgovarao s Jeffom Sessionsom, sadašnjim državnim odvjetnikom, tijekom predizborne utrke 2016. dok je bio senator.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn morao je podnijeti ostavku u veljači nakon što je zatajio sadržaj susreta s Kisljakom američkom potpredsjedniku.

U travnju je New York Times izvijestio da je i Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner propustio izvijestiti o svojim susretima i razgovorima s Kisljakom.

Moskva niječe da se miješala u američke predsjedničke izbore.H

I.V.