SA SUZOM U OKU I PONOSOM U SRCU Obilježena 14. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim braniteljima na Osojniku (FOTO)

Na samom obilježavanju istaknuto je kako je Republika Hrvatska imala tešku prošlost, ali kako je pred nama ljepša budućnost te kako se svi trebamo, s ponosom u srcu, prisjetiti svih koji su živote dali na širem području Osojnika, ali i u cijeloj našoj Domovini...

Obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima svečano je obilježena danas na Osojniku.

Četrnaest godina nakon otkrivanja spomenika, koji je Grad Dubrovnik postavio za sve vitezove koji su svoj život položili na oltaru domovine, brojni su se okupili kako bi odali počast poginulim braniteljima.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Dubrovnik Niko Vuković jedan je od najzaslužnijih za tradiciju održavanja ove obljetnice. Svojom energijom i upornošću godinama, zajedno sa svim članovima Udruge, iskazuje poštovanje i ponos prema onima koji su pali za ljepšu budućnost Hrvatske.

‘Dragi moji prijatelji, poklonili smo se poginulim hrvatskim vitezovima koji su svojom krvlju natopili ovo sveto hrvatsko tlo i dali svoje živote za slobodu hrvatskog juga i jedine nam domovine Hrvatske. Neka živi svjedoče o njihovim bitkama i pobjedama. Narodu u nasljeđe ostaviše jedino što su imali-svoje poštenje. Tako su malo tražili, a toliko im puno dugujemo. S tugom i boli u srcu uvijek ćemo biti ponosni što smo imali takve sinove, muževe i očeve, a nikad nećemo dopustiti da budu sjene što blijede zaboravom. Jer oni su Hrvatska’, rekao je Vuković.

U ime Grada Dubrovnika okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. ‘Pozdravljam sve okupljene obitelji poginulih branitelja, sve branitelje te na poseban način želim iskazati naš pijetet i duboko poštovanje svim hrvatskim junacima koji su svoje živote dali za Lijepu Našu. Grad Dubrovnik će uvijek biti uz svoje branitelje, uz njihove obitelji. Žrtva koju su podnijeli ničim nije nadomjestiva. Neka Bog da svim našim poginulim braniteljima vječni raj, a našoj Hrvatskoj vječnu slavu’, istaknula je Tepšić.

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja vijence su položili predstavnici Dubrovačko neretvanske županije, Grada Dubrovnika, udruge obitelji poginulih branitelja, predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici 115. Imotske brigade, predstavnici Treće bojne IV. brigade Imotski, predstavnici 113. brigade Šibenik, predstavnici Mješovite mornaričke pješadije Lošinj te predstavnici općina i gradova s područja Dubrovačko neretvanske i Splitsko dalmatinske županije.

Molitvu za poginule branitelje kraj spomenika na Osojniku predvodio je don Jerko Ban, župnik s Osojnika.

Nakon svečane obljetnice otkrivanja spomenika, održala se i sveta misa u Crkvi svetog Jurja.

Natpis na spomen obilježju

Na samom obilježavanju istaknuto je kako je Republika Hrvatska imala tešku prošlost, ali kako je pred nama ljepša budućnost te kako se svi trebamo, s ponosom u srcu, prisjetiti svih koji su živote dali na širem području Osojnika, ali i u cijeloj našoj Domovini. IZVOR-FOTOGALERIJA-OVDJE


 

M.M.