Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SABOR: “Hrvatsko-srpska koalicija silovito sakati proračun”, Plenković: “Pupovac s nama i u trećem mandatu”

Sabor je danas raspravljao o državnom proračunu za iduću godinu. Saborska oporba obrušila se na Vladin prijedlog državnoga proračuna kojega ove godine u Saboru brani premijer Andrej Plenković. Oporba, uz ostalo, tvrdi da je proračun predizborni, da je nerealan, tvrdi da značajno raste državna potrošnja, a da to ne prati rast plaća i mirovina.

“Unatoč krizi omogućili smo normalno funkcioniranje gospodarstva. Glavni preduvijet realizacije strateških ciljeva bila je politička stabilnost!”, započeo je Plenković.

“Očuvali smo socijalnu koheziju, spriječili rast cijena i učinili maksimalan napor da normalno funkcioniraju škole, gradovi, poduzeća i kućanstva”, rekao je.

“Hrvatskim građanima smo osigurali 25 milijardi eura iz europskih fondova”, ustvrdio je.

“Meni je jedna curica na Interliberu dobacila: Hvala vam na ručku. To znači da ta djeca do sada nisu imala besplatan ručak u školi”, rekao je Plenković. Govorio je o odlukama Vlade i dječjem doplatku.

Nakon premijera zastupnicima se obratio i ministar financija Marko Primorac.

“Prihodi nam rastu 3 posto i to je realna procjena te idemo u blago fiskalnu ekspanziju, što je i dalje manje nego propisuje EU. Vanjski javni dug planiramo smanjiti na 58 posto BDP-a, samo su četiri takve države u EU-u.

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je da nije samo oporba kritizirala ovaj proračun nego da one dolaze i izvana, u dnevnicima poput Bloomberga.

Plenković kaže da su to nadrealni komentari najanti-europskije stranke u Saboru. “To su suptilne želje Mosta da slijede sitne signala službenika iz Bruxellesa”, rekao je.

“Lijepo je vidjeti kako najveći briselski ćato postaje najveći suverenist”, odgovorio mu je Grmoja.

Sadra Benčić javila se za povredu poslovnika:

“Uvreda očitim laganjem…”, započela je Benčić sa svojim uobičajenim govorom, pa ju je Jandroković brzo prekinuo i rekao:

“Kolegice, uvreda je jedno, a drugo iznošenje stava. Isto ste tako i vi uvrijedili premijera rekavši da pogoduje turističkom sektoru, pa vam je on uzvratio da ste vi protiv gospodarskog rasta. Ja ću vam dati opomenu”, rekao je Jandroković.

“Vrlo konkretno, mi bi voljeli da u Hrvatskoj rastu plaće i mogućnosti…”, započela je Benčić a Jandroković joj je izrekao jošjednu opomenu, što njoj nije zasmetalo već je samo povisila ton i uzviknula:

“Za ljude koji ovdje žive! Vi stvarate mogućnosti za investitore!”, uzviknula je još jednom a Jandroković joj je izrekao i treću opomenu i oduzeo mogućnost sudjelovanja u raspravi.

“Premijeru, uveli ste euro u najgorem mogućem trenutku. Vi ste napunili blagajnu, čekali ste izbornu godinu i sada to dijelite, a ono što je nekada bilo 10 kuna sada je 10 eura.

Da bi gospodarstvo i država bili sigurni, moramo imati i zaštitu granica. Schengen je suspendiran. Italija, Slovenija i ostali su ga suspendirali. Vojska je na granici. Što ste učinili da zaštitite granicu?”, upitao je Mostov Miro Bulj.

“Hvala vam. Sigurno ćete pronaći u proračunu, Božinović je inzistirao da imamo posbnu glavu proračuna koja će financirati vaše narodne straže. Mi želimo da Bulj bude šef svih narodnih straža na hrvatskim granicama, jer samo oni mogu zaustaviti te migrante”, rekao je Plenković.

“Da nismo euro uveli lani, teže bi ga uveli negod a smo ga uvodili. To što ste vi najantieuropskija stranka a primate razne beneficije, to narod ovako i onako zna”, rekao je Plenković.

“Da smo mi čekali ovakve kao vi, nikada se Hrvatska nebi obranila”, rekao je Bulj.

Za riječ se javio i Ante Prkačin.

“Državni proračun je refleks državne politike, a ona je refleks djela našeg premijera. U centru se nalazi i pogubna hrvatsko-srpska koalicija koja silovito sakati hrvatski proračun. S obzirom na fijsko koji je doživjela ta koalicija neki dan u Vukovaru, jasno je da je onaj mimohod bio politička utakmica sa 150.000 sudionika, gdje je vaš partner dobio crveni karton prije početka utakmice”, rekao je Prkačin.

“Ovaj vaš vezista je svojedobno djelovao i po Slavoniji. Obnavljao je partizanske spomenike ne znajući da su ti partizani 300 ljudi izmasakrirali u hrvatskom selu Španovici. kako će to utjecati na ovaj dio proračna?, upitao je Prkačin, na što mu je Plenković odgovorio:

“Ne bih rekao da je proračun moje autorsko djelo. ima tu ministara, resora i inputa s raznih strana. U ovom proračunu ima sredstava za nacionalne manjine. I bit će ih. I bit će s nama u trećem mandatu. To što jednom dijelu političara smetaju manjine, to nije naš problem, nego vaš.

Najnovije

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...

DIP: Stigli prvi podaci o izlaznosti, odaziv veći nego 2020. godine

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je...

Emil Čić: Marksizam je ateističko oružje masonerije i sotone a njihove metode su se promijenile, ali ne i ciljevi uništenja Crkve

Foto:HAZUD.hr   Intelektualac Emil Čić od travnja 2011. je akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, Švicarska. Pročelnik  je za umjetnost HAZUD-a. Umjetnik je s...

Sin Bake Sliškovića vodit će deseterostrukog prvaka Rusije

Foto:Hercegovina.info   Vladimir Slišković (41), sin legendarnog mostarskog nogometaša i Hajdukove ikone Blaža Bake Sliškovića, vodit će moskovski Spartak do kraja sezone. Deseterostruki prvak Rusije (22...

Hrvatski franjevac objavio video iz Jeruzalema: Mukli pucnjevi i sirene sviraju za laku noć, pitaju me jesam li živ

Foto:Pretežno Vedro / Snimka zaslona   "U kojem će ovo pravcu dalje ići, to nemam pojma. Živimo iz dana u dan. U molitvi za mir i...