Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas

 

Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ). Prethodno je mandatar Plenković predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Najavio je glavne odrednice i zadaće svoje treće Vlade u četverogodišnjem mandatu.

Nakon cjelodnevne rasprave, sinoć je u Saboru izglasana nova hrvatska Vlada sa 79 glasova zastupnika. Očekivalo se da će glasanje biti “debelo” iza ponoći, no u večernjim satima sve se naglo ubrzalo.

– Iako su prve naznake govorile da bi sve moglo potrajati čak do 2-3 sata ujutro, brojni su zastupnici odustali od svojih stajališta, a neki ih skratili pa je nakon 19 sati sve krenulo znatno brže. Odmah nakon glasanja, uslijedila je prisega premijera i ministara, nakon čega je postalo jasno – Andrej Plenković vodit će svoju treću Vladu, koju će činiti 18 resora, izvijestio je uživo iz Sabora novinar HRT-a Šime Vičević.

Tijekom vikenda održat će se primopredaja dužnosti u ministarstvima u kojima će doći do promjena, a u većini sve ostaje isto. Prva sjednica nove Vlade najavljena je već u ponedjeljak, najavio je.

Kako i nalaže tradicija, odmah nakon prisege, premijer i ministri okupili su se na saborskom stubištu, kako bi bila upriličena skupna fotografija.

Nisu izostale ni čestitke, ni dobre želje, a premijer je poslao i svoju prvu poruku nakon prisege. Među idejama u novom mandatu najavio je i namjeru za ostvarenjem boljeg dijaloga s oporbom u obliku povremenih konzultacija. Vladu će činiti ministri iz redova HDZ-a i Domovinskog pokreta.

– Čestitam svim kolegicama i kolegama koji su dobili ovo povjerenje Hrvatskog sabora i sada, nakon prisege i usvajanja programa, nastojat ćemo, kao što smo to činili u proteklih osam godina, predano raditi u interesu hrvatskog naroda, svih naših sugrađana, našeg gospodarstva, povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske i realizirati program na temelju kojeg smo dobili i povjerenje hrvatskih birača, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Glasovanje zastupnika o Vladi: 79 zastupnika, protiv je bilo 61, a 1 suzdržan

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, saborski zastupnici izglasali su povjerenje Vladi u cjelini. Od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila pljeskom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države.

Odmah nakon glasovanja o povjerenju Vladi, odbijen je prijedlog Kluba zastupnika Možemo!, kojim bi se Vlada obvezala da u svoj program stavi odredbu o zadržavanju HEP-a u 100-postotnom državnom vlasništvu.

Premijer je rekao da je razlog taj što je to već rekao tijekom rasprave.

A taj je rasprava trajala čak 10 sati, uz rekordne 83 replike. Dan je ovo koji su obilježili brojni prijepori u saborskim klupama.

Saboru je predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, temelji se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1600 eura, minimalnu bruto plaću od 1250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta. Predviđa i rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 milijuna eura. Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložit će se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osigurat će se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava. Plenkovićeva treća Vlada također planira udvostručiti jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, dati godinu dana mirovinskog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećat će i iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 eura. Usto, do kraja njenog mandata, mirovine bi se trebale povećati za najmanje 30 posto te će prosječna mirovina iznositi najmanje 750 eura, a za 30 posto povećat će se i socijalne naknade.

Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30%, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30%, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.

Prisegnuli DP-ovi Mujkić i Ćaleta Car i HDZ-ova Baričević

Troje zastupnika DP-ovi Ivana Mujkić i Ivo Ćaleta Car te HDZ-ova Danica Baričević svečano su prisegnuli u 11. saziv Hrvatskog sabora ulaze kao zamjene kolegama koje su mandate stavile u mirovanje.

Mujkić je zamjena Josipu Dabri, a Ćaleta Car Ivanu Šipiću, dvojici DP-ovih ministara čije su nove dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa im mandati miruju.

Baričević, koja je bila zastupnica i u 10. saborskom sazivu, mijenja Damira Krstičevića koji je svoj mandat također stavio u mirovanje.

Svih troje je prisegnulo da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, poštivati pravni poredak, i zauzimati se za svekoliko napredak Republike Hrvatske.

Tim kadrovskim odlukama, Hrvatski sabor zaključio je maratonski dan u kojemu je iskazao povjerenje 16. hrvatskoj Vladi od neovisnosti i trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića (HDZ).

Idući tjedan Sabor će zasjedati od utorka do petka, a onda dva tjedna neće raditi. Naime, Hrvatsku očekuju europski izbori, ima dosta zastupnika koji su i kandidati na tim izborima, a i Dan državnosti, 30. svibnja, koji je blagdan i neradni dan, pada u četvrtak, objasnio je razloge za takav plan rada, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, piše HRT.

Najnovije

Sve je spremno za uvođenje vojnog roka

Foto:MORH   Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s...

Tko je sudac Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske snove u Leipzigu?

Foto:Wikipedia   Je li glavni sudac utakmice, Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske ambicije na Europskom nogometnom prvenstvu? Naime, radi se o iskusnom sucu, koji...

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...