Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor

 

Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Naime, još se ne zna tko će biti predsjednik Odbora, a to je mjesto redovito u rukama nacionalnih manjina. Čini se da se manjine nisu usuglasile oko imena jer je Vladimir Bilek prvo rekao da o tome tek trebaju razgovarati, a nakon toga je Furio Radin poručio da su se dogovorili i da je njihov izbor čelnik SDSS-a Milorad Pupovac. No poznato je da je partner HDZ-a Domovinski pokret protiv toga da na čelu odbora sjedi predstavnik SDSS-a.

Predsjednik Kluba nacionalnih manjina me izvijestio da taj Klub još nije definirao svog kandidata za predsjednika Odbora i da moli još određeno vrijeme za konzultacije, odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na propitivanje Marije Selak Raspudić (NZ) što se događa u spomenutom Odboru, prenosi HRT.

Selak Raspudić: Ima li u Saboru još većine?

Ima li u Saboru još uvijek parlamentarne većine, postoji li mogućnost da se napravi nevjerojatan manevar pa da taj Odbor postane odbor opozicije, kako bi mu Milorad Pupovac (SDSS) mogao biti na čelu, pitala je zastupnica, poručivši da bi se razgovori o raspodjeli mjesta u saborskim odborima trebali voditi transparentno.

Proteklih dana, mediji su pisali kako HDZ želi da Pupovac bude na čelu toga Odbora i to u kvoti saborske većine, a da je to rezolutno odbio njegov koalicijski partner, DP.

Pupovac je očito politički nebinarna osoba, ono, ustvrdio je Miro Bulj (Most) pa kolege iz DP-a prozvao da su klekli, te da sve što su obećali nisu ni pokušali napraviti. Sad vam je Pupovac spas, kazao im je.

Dragana Jeckov (SDSS) rekla je Bulju kako je sramotno da Pupovca naziva nebinarom osobom, te kako bi voljela kada bi definirao što to znači.

Rekao sam da je politički nebinarna osoba, a to znači da sjedi u vladi i oporbi, pravdao se Bulj.

Furio Radin (NZ) izjavio je kako Bulj zna reći neke stvari, ali ih ne zna objasniti. Klub nacionalnih manjina 24 godine predlaže tko će biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine, nismo donijeli stav, ako to još nije leglo, čekat ćemo da legne, izjavio je zastupnik.

Tko je dobio koje odbore

Sabor je u petak za predsjednicu Odbora za europske poslove izabrao Jelenu Miloš (Možemo), za predsjednika Odbora za vanjsku politiku Andru Krstulovića Oparu (HDZ), za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića (SDP).

Odlučio je da će Odbor za obranu voditi Arsen Bauk (SDP), financije i državni proračun Boris Lalovac (SDP), gospodarstvo Igor Peternel (DP), turizam Sanja Radolović (SDP), rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mišo Krstičević (SDP), zdravstvo i socijalnu politiku Ivana Kekin (Možemo), obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (NZ), Hrvate izvan RH Zdravka Bušić (HDZ), ratne veterane Josip Đakić (HDZ).

Predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo je Predrag Štromar (HNS), za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić (Možemo), za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković (HDZ), a za poljoprivredu Marijana Petir (NZ), koja je taj odbor vodila i u prošlom saborskom sazivu.

Odbor za regionalni razvoj i fondove EU vodi Ivana Mujkić (DP), pomorstvo, promet i infrastrukturu Stipo Mlinarić (DP), predstavke i pritužbe Željko Jovanović (SDP), međuparlamentarnu suradnju Kristina Ikić Baniček (SDP), informiranje, informatizaciju i medije Josip Borić (HDZ), ravnopravnost spolova Marija Lugarić (SDP).

Za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije izabrana je Mirela Ahmetović (SDP).

Sabor je ranije za predsjednike Odbora za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja izabrao HDZ-ove Ivana Malenicu, Krunoslava Katičića i Peru Ćosića, a za predsjednika MIP-a Roberta Jankovicsa.

Stier, Hrebak, Zmajlović…

Sabor je u petak izabrao svoja izaslanstva u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, NATO-a i OESS-a čiji su voditelji Davor Ivo Stier (HDZ), Dario Hrebak (HSLS) i Mihael Zmajlović (SDP).

Za voditelja svog izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative izabran za Igor Peternel, a za voditeljice izaslanstava u parlamentarnim skupštinama Mediterana i Unije za Mediteran HDZ-ove Nikolina Baradić i Danica Baričević.

Sabor se suglasio da zastupnik DP-a Damir Biloglav stavi mandata u mirovanje, te da ga u zastupničkim klupama zamijeni Frane Tokić (DP).

Stanka do završetka europskih izbora, pa aktualno prijepodne

Sabor je primio na znanje polugodišnje informacije HNB-a o financijsko stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2022. i prvom polugodištu 2023. godine te prihvatio izvješća o reviziji Državnog proračuna za 2022. i o poslovanju HRT-a za istu godinu.

Nakon glasovanja, zastupnici novog saziva otišli su na stanku do završetka europskih izbora, 9. lipnja. Kad se ponovno okupe, imat će priliku propitivati premijera i ministre, novo će zasjedanje, početi uobičajenim aktualnim prijepodnevom.

Radin: Pupovac je naš kandidat za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Za razliku od predsjednika Kluba nacionalnih manjina Vladimira Bileka, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati.

– Prijedlog Kluba Nacionalnih manjina je Milorad Pupovac. Od 2000. godine, dakle 24 godine, uvijek se pita Klub manjina da daje ime za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Iako je predsjednik Kluba Vladimir Bilek ranije izjavio kako im tek predstoje razgovori tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora pa da zato na jutrošnju sjednicu Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove nisu uputili svoj prijedlog, Radin je, suprotno tome, kazao da su o SDSS-ovu Pupovcu već odlučili te da smatra da od toga ne bi smjeli odustati.

A prijedlog svog predsjednika ovog Odbora nisu uputili nakon što se u četvrtak navečer HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret oštro usprotivio tome. Naime, DP-u je neprihvatljivo da na čelu Odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a. Radin naglašava kako o tome odlučuje njihov Klub.

 – Jest da spada ovaj Odbor uz vladajuće, ali kad su Karamarko i Orešković vodili Vladu mi smo bili u oporbi i bez obzira na to su pitali Klub manjina da predloži kandidata za predsjednika Odbora. Sada se to ne radi, a ja se bojim da nije to iz etničkih razloga jer bi to onda zaista bilo 19. stoljeće, kazao je.

Na pitanje zašto onda nisu prijedlog dostavili Odboru za izbor i imenovanja, Radin je poručio kako to nije stvar formalne nego sadržajne naravi.

– Pustimo birokraciju, kada se nešto želi napraviti, to se napravi, dodao je.

Radin: Naše se mišljenje mora poštovati

Istaknuo je Radin kako su se u Klubu manjina o Pupovcu kao predsjedniku Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina usuglasili još kada su se dogovorili da on bude potpredsjednik Sabora.

– Dakle prije dosta vremena. Pupovac je bio do sada predsjednik Odbora i nastavit ćemo s time, rekao je.

Radin je, kaže, siguran da je Bilek razgovarao s HDZ-om i upoznao ih s prijedlogom manjinaca o Pupovcu.

– Što se mene tiče ta priča mora završiti da se poštuje naše mišljenje. Nije da nas se pita o puno stvari, ali bi nas se trebalo barem pitati o stvarima koje se tiču direktno nas. I taj red je uvijek poštivan i od desnih i lijevih vlada, naglasio je Radin.

Smatra da bi odustajanje od Pupovca bio pogrešan put za Klub manjinaca, a DP, dodao je, DP ima priliku glasati protiv. “Ja sam siguran da se taj koalicijski dogovor s HDZ-om ne odnosi i na Parlament”, rekao je govoreći o uvjetu DP-a da SDSS ne smije biti dio ni većine ni Vlade.

Malenica: HDZ nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora

Pije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica, koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora, između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči”, kazao je.

Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose. “Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni”, poručio je.

Za potpredsjednike iz redova oporbe izabrani Glasovac i Hajdaš Dončić

Hrvatski sabor u petak je za dvoje potpredsjednika iz redova oporbe izabrao SDP-ove Sabinu Glasovac i Sinišu Hajdaš Dončića, čime je popunjeno svih pet potpredsjedničkih mjesta.

Glasovac i Hajdaš Dončića kao potpredsjednike Sabora zastupnici su sa 135 glasova ‘za’ jednoglasno izglasali. Glasovac je bila potpredsjednica Sabora i u prošlome sazivu.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj prošloga tjedna za potpredsjednike Sabora iz redova vladajuće većine izabrani su Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (DP) i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Sabina Glasovac rođena je 1978. u Našicama, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru te time stekla zvanje profesorice njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Ima bogato političko iskustvo, bila je vijećnica u Skupštini Zadarske županije i Gradskom vijeću Grada Zadra, savjetnica i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. U Hrvatski sabor izabrana je na parlamentarnim izborima 2015. godine, obnašala je niz dužnosti u saborskim odborima, a 2020. godine izabrana je i na dužnost potpredsjednice Hrvatskoga sabora.

Siniša Hajdaš Dončić rođen je 1974. u Zaboku. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat u području društvenih znanosti iz polja ekonomije stekao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Od 2002. do 2006. bio je pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i komunalne djelatnosti Krapinsko-zagorske županije. Godine 2006. dolazi na mjesto direktora Zagorske razvojne agencije, a 2009. izabran je za župana Krapinsko-zagorske županije. Od 2012. do 2016. bio je ministar mora, prometa i infrastrukture. Saborski je zastupnik od 2016. godine.

– Proteklog tjedna naš Klub je krenuo s konzultacijama s vladajućim partnerima, dali smo prijedloge za sve odbore gdje želimo imati članstvo, predsjednike i potpredsjednike, ostao nam je još Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zamolili smo da se o njemu danas još ne glasa nego da se usuglasimo unutar Kluba, kazao je predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek nakon sjednice Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Predlagatelj je Klub nacionalnih manjina

Bilo je nekoliko ideja za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali još nije postignuto suglasje, dodao je Bilek i odbacio medijske napise da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora.

– To nije istina. Mi smo konzultirali s HDZ-om i DP-om da je taj odbor po dosadašnjoj parlamentarnoj praksi u nadležnosti Kluba nacionalnih manjina i da je on predlagatelj. Nije bilo nikakvih pritisaka da stavimo nekoga na mjesto predsjednika, ustvrdio je Bilek.

U četvrtak navečer medijskim se prostorom pronijela informacija da HDZ i dalje želi Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čemu se oštro usprotivio DP.

Predsjednik Kluba DP-a Igor Peternel poručio je da je to potpuno neprihvatljivo i nije u skladu s koalicijskim sporazumom koji su dogovorili s HDZ-om, čiji je glavni uvjet bio da SDSS ne može biti dio parlamentarne većine i Vlade.

Upitan znači li to da HDZ ne smije glasovati za Pupovca, Peternel je poručio da ga se “može izabrati, ali to onda nije vladajuća većina”. “Duboko vjerujem da HDZ ipak neće ugroziti vladajuću većinu”, rekao je Peternel.

Kako se neslužbeno doznaje, Klub nacionalnih manjina razmatra mogućnost da Veljko Kajtazi bude predsjednik Odbora.

– Kad se usuglasimo, dat ćemo prijedlog i vjerujemo da će dobiti potporu. Što se tiče DP-a, oni su bili jasni oko uvjeta vezano za Vladu, a što se tiče parlamentarnog dijela vjerujem da ćemo se tu voditi dobrom praksom. Pustimo da i oni vide neke stvari kako se odvijaju unutar Sabora i što je dobra parlamentarna praksa, kazao je Bilek.

Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina u kvoti je vladajućih, a Pupovac je ovog tjedna izjavio da Klub SDSS-a više nije dio vladajuće većine, nego je u oporbenim redovima.

Pupovac predsjednik Odbora kao pokušaj kompenzacije

Prema nekim izvorima, Pupovac je o tom prijedlogu razgovarao sa čelnicima Klubova HDZ-a Antom Sanaderom i SDP-a Peđom Grbinom, a HDZ je navodno bio sklon podržati Pupovca, vjerojatno kao pokušaj kompenzacije jer su SDSS, na zahtjev DP-a, morali isključiti iz vladajuće većine.

– Bez obzira na kvote, taj odbor je, bilo je kroz humor rečeno, nebinarni odbor i na neki način je izvan ovog dijela matematičke raspodjele, rekao je Bilek i dodao kako su Peternelu objasnili da predsjednika Odbora predlaže Klub manjina.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrdio je da predsjednika Odbora predlaže Klub zastupnika nacionalnih manjina.

– Oni između sebe nisu utvrdili kandidata jer imaju više kandidata, a kada ga utvrde, onda ćemo o tome glasovati, dodao je.

Upitan bi li podržali SDSS-ova Pupovca za predsjednika, odgovorio je novinarima “vi biste sad mene isprovocirali kao malu bebu”. Na pitanje koga priželjkuje za predsjednika Odbora, uzvratio je kako priželjkuje da se Klub nacionalnih manjina dogovori i predloži svog kandidata.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...