SABOR odbio skinuti imunitet Bulju

Miro Bulj-foto -screenshot

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u srijedu skinuti imunitet zastupniku Mosta Miri Bulju na zahtjev dva privatna tužitelja zbog kaznenog djela klevete.

Zahtjev za skidanje imuniteta podnijeli su Mate Jujnovića iz Makarske, prokurist tvrtke Promet Makarska i tvrtka Promet Sinj zbog izjava Bulja iznesenih na konferenciji za novinare 24. ožujka u Sinju, kazao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Tvrde da je Bulj tada namjerno iznio niz neistina i naštetio njihovoj časti i ugledu.

Bulj je na konferenciji kritizirao stanje autobusa navedenih tvrtki i optužio ih da ugrožavaju sigurnosti djece koju prevoze.

Uobičajena je praksa da MIP ne udovolji zahtjevima privatnih tužitelja za skidanjem imuniteta zastupniku kako bi ga mogli tužiti, jer to i jest svrha instituta zastupničkog imuniteta – spriječiti ometanje rada izabranih zastupnika putem privatnih sudskih tužbi koje bi politički protivnici mogli zloupotrijebiti. Imunitet se međutim uvijek skida ako je DORH podnio optužnicu protiv nekog od zastupnika, odnosno ako je optužen za neko krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, i do sad nije zabilježeno da je Sabor odbio u takvom slučaju skinuti imunitet.

Tužitelji će za tužbu morati pričekati kraj mandata, a za trajanja imuniteta ne teče zastarni rok. Konačnu odluku donijeti će Sabor na glasanju, no posve je sigurno kako će slijediti odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva