Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SABOR: Sukob Marasa i Krstičevića smirivao Radin… Sabor “nije cirkus”…Krstičević se ispričao!

“Drago mi je da ste rekli svoj stav pred javnošću da ne želite borbene zrakoplove, no vi ne želite ni vojni rok, niste služili. To je vaš stav i pravo i vaš odnos kao zastupnika  prema Hrvatskoj”, rekao je Krstičević Marasu u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Konstatacija ministra obrane Damira Krstičevića (HDZ) upućena saborskom zastupniku Gordanu Marasu (SDP) da nije služio vojni rok izazvala je u četvrtak u Saboru sukob između Marasa i predsjedavajućeg Furia Radina, koji mu nije dopustio da odgovori ministru.

Krstičević je, odgovarajući na upit Marasa zašto se nabavljaju borbeni zrakoplovi, a ne ulaže u obrazovanje, odnosno povećaju plaće za 50.000 nastavnika i učitelja, ustvrdio da Maras nije služio vojni rok.

“Drago mi je da ste rekli svoj stav pred javnošću da ne želite borbene zrakoplove, no vi ne želite ni vojni rok, niste služili. To je vaš stav i pravo i vaš odnos kao zastupnika  prema Hrvatskoj”, rekao je Krstičević Marasu u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Na to je Maras zatražio povredu poslovnika nabrajajući članke koje je ministar povrijedio.

Predsjedavajući Radin, međutim, odvratio je da ne može koristiti institut povrede poslovnika na izjavu ministra te mu, nakon što Maras nije odustajao i nije želio sjesti, izrekao opomenu.

“Ili mi recite koji članak ili sjednite… nemojte polemizirati sa mnom”, kazao je Radin ustvrdivši da Sabor “nije cirkus”.

“Krstičević je po našem mišljenju zloupotrijebio institut poslovnika, rekavši Marasu da nije služio vojsku, što je netočno jer je služio na Črnomercu i u Muzilu u Puli, te rekavši da mu nije stalo do Hrvatske vojske”, kazao je Arsen Bauk (Klub SDP-a) nakon stanke koju je zatražio kako bi se smirile strasti oko načina vođenja sjednice.

Apelirao je na predsjedavajućeg da na predstavnike Vlade i predlagatelje također primjenjuju odredbe poslovnika Sabora.

Josip Borić u ime Kluba zastupnika HDZ-a prigovorio je da neki zastupnici u Saboru svakodnevno zloupotrebljavaju institut povrede poslovnika koji koriste kao rezervnu repliku. “Neki to rade svakodnevno, maltretiraju ostale zastupnike na način da cijeli dan raspravljaju, dolaze svježi u 4 ili 5 sati popodne i traže stanku i nije ih uopće briga što je na dnevnom redu”, rekao je.

“Kao mala djeca kada im se uzme igračka, ako nije po njihovom nećemo se igrati”, kazao je Borić ustvrdivši da očito oporba želi voditi Sabor, Vladu i državu. Borić smatra da zato treba krenuti s raspravom o izmjenama saborskog poslovnika.

Maras: Služio sam u Hrvatskoj vojsci; Krstičević: Ispričavam se

SDP-ovac Gordan Maras je na kraju rasprave od ministra Krstičevića zatražio ispriku jer ga je ranije ujutro prozvao da nije služio vojni rok.

“Rekli ste ‘Vi ne želite ni vojni rok, niste služili, prema tome to je Vaš stav i vaše pravo i Vaš odnos kao zastupnika prema Hrvatskoj’… Kakav je odnos prema Hrvatskoj svih onih koji nisu služili vojni rok u RH i zašto to pokazuje odnos tih ljudi prema Hrvatskoj? Da li to primjenjujete na vašeg šefa, gospodina Andreja Plenkovića, koji je izbjegao služiti vojni rok i sve ono 90-tih promatrao sa sigurne udaljenosti? Pretpostavljam da se častan čovjek, a da je ono što ste izrekli laž. Očekujem od Vas ispriku jer ja jesam služio u hrvatskoj vojsci”, poručio mu je Maras.

Prozvani ministar Krstičević, potom mu se ispričao. “Da, dobio sam informaciju da ste služili i ja Vam čestitam. Drago mi je i kao čovjek Vam se ispričavam. Svaka čast!”, rekao je Krstičević i dodao kako poštuje i sve druge koji nisu služili vojsku.

Autor/Hina

I.V.

Najnovije

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...

Biblijska poruka 18.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ljubiti Gospodina do mučeništva

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 21, 20-25 Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše...

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...