Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SABORSKI ZASTUPNICI O TRANSRODNIM OSOBAMA “POJMA NEMAJU”…

Najveći problem je što država ne pokriva niti jedan trošak koji se odnosi na operacije promjene spola, nedostaje „uslužne i susretljive „administracije“ za rješavanje problema transrodnih osoba

Uopće nije poznato koliko je u Hrvatskoj transrodnih osoba, no ipak treba pojačati svijest o njihovom postojanju, nadasve ojačati pravne procedure putem kojih takve osobe ostvaruju svoja prava, ali i poraditi na prihvaćanju različitosti u društvu, upozoreno je u utorak u Hrvatskom saboru na tematskoj sjednici o statusu i pravima transrodnih osoba.
Našim neupućenim čitateljima osjećamo potrebu ponajprije objasniti razliku između transseksualnosti i travestizma.

Naime travestit se prerušava u osobu suprotnog spola jer mu se to sviđa i za mnoge od njih nema to puno veze sa spolnošću. Transeksualan čovjek osjeća se i živi kao žena, premda su mu spolni organi muški, a vrijedi i obratno. Ovo je patologija koju priznaje i Svjetska zdravstvena organizacija, jer osoba sebe identificira sa suprotnim spolom. Jedino rješenje su operacije promjene spola, koje su u uljuđenom svijetu mahom uobičajene i najčešće idu na teret zdravstvenog osiguranja i u mnogim državama članicama EU-a.

Organizator skupa Milorad Pupovac

“Homoseksualne, biseksualne ili transeksualne osobe izložene su homofobiji i drugim oblicima diskriminacije”, kazao je vrli predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je i organizator skupa, SDSS-ov Milorad Pupovac. Imamo pravni i medicinski okvir koji regulira to područje, ističe Pupovac, dodajući međutim kako nam nedostaje “uslužna i susretljiva” administracija koja bi transrodnim osobama pomagala u rješavanju onoga što je prepoznato pravnim i medicinskim okvirom.

Huffington Post navodi da kako vrijeme više prolazi, to je ljudska seksualnost postala sve kompliciranija, pa su se tako pojavile i mnoge druge riječi koje opisuju nečije seksualne sklonosti, a da mnogi za njih još nisu čuli.

-Tako ni naši uvaženi saborski zastupnici na svojim tematskim sjednicama ne spominju ili ne barataju zasad pojmovima kao što su aloseksualac, demiseksualac, menoseksualac, kvaziplatoničar, litoromantičar, androginoromantik, menoseksualac, panseksualac, poliamorus, pomoseksualac, kviromantičar, skolioseksualac, sapioseksualac i dr. No vratimo se transrodnim osobama o čijem statusu i pravima se razgovaralo u utorak u Hrvatskom saboru.

-Činjenica da država ne pokriva ni jedan trošak koji se odnosi na medicinsku tranziciju
Govoreći o potrebama transrodnih osoba, Luna Sardelić iz udruge TransParent, rekla je kako je to u prvom redu psihološko savjetovanje, društvena tranzicija u smislu promjene radne uloge i izričaja kao i promjene dokumenata te medicinska tranzicija koja se sastoji od hormonalne terapije, operacije i slično. I dok je procedura kod promjene imena u dokumentima relativno jednostavna i jeftina, procedura promjena spola, ističe, ima dugu i kompliciranu proceduru. U kontekstu medicinskih tretmana, upozorila je na nedostatak stručnjaka i neupućeno osoblje. Jedan od problema je, ističe, i činjenica da država ne pokriva ni jedan trošak koji se odnosi na medicinsku tranziciju.

-Troškovi za operativnu promjenu spola idu na teret zdravstvenog osiguranja u Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj i dr. i iznose otprilike između 9 500 do 30 000 eura, a hoće li i uskoro i u Hrvatskoj, tek ostaje za vidjeti.

U dvije godine tek 65 zahtjeva za promjenu spola

-Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je uspješan rad Nacionalnog zdravstvenog vijeća. “U zadnje dvije godine zaprimljeno je 65 zahtjeva za promjenu spola odnosno odabira života u drugom rodnom identitetu. Za 59 izdano je pozitivno mišljenje, a kao rezultat toga, već više od 50 osoba ostvarilo je upis promjene spola u državne matice i izdane su im nove iskaznice”, rekla je Ljubičić.

-Institucija pravobraniteljice, ističe, posljednjih godina puno radi na stvaranju normativnog okvira za život u drugom rodnom identitetu. To je uključivalo međuresornu suradnju s Ministarstvom zdravlja, HZZO-om, organizacijama civilnog društva koje svakodnevno “žive priču sa svojom djecom, bliskim osobama, vezano za probleme s kojima se susreću”.

-Obzirom da se mahom radi o mladim osobama, Ljubičić ističe kako takve osobe na prve probleme nailaze već u školskom okruženju, susjedstvu, ali i u samim obiteljima.
“Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kroz koji se štite prava transrodnih osoba”
Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ističe kako Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kroz koji se mogu štititi prava takvih skupina.  “Neupitno je njihovo pravo da se legitimiraju kao osoba drugog spola. Zakonodavni okvir je takav da oni to mogu napraviti i prije nego što fizički promijene spol”, poručio je. “Kada je riječ o diskriminaciji, SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako djeca koja su prošla građanski odgoj imaju veća razinu tolerancije i razumijevanja”.

T.Horvat

 

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...