SAD pokrenuo osvetničke napade na proiranske milicije u Siriji i Iraku

SAD je izveo zračne napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

 

SAD je pokrenuo osvetničke zračne napade na militante u Iraku i Siriji. Izvode ih zrakoplovima ali i bespilotnim letjelicama. Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da su pogođeni položaji proiranske milicije u istočnoj Siriji. Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je 40 ozlijeđeno, prenosi HRT.

Sirijski državni mediji objavili su da je “američka agresija” na lokacije u sirijskim pustinjskim područjima te na sirijskoj i iranskoj granici rezultirala brojnim ubijenima i ozlijeđenima.

Iako američki napadi nisu ciljali mete unutar Irana, vrlo je vjerojatno da će dovesti do porasta napetosti na Bliskom istoku izazvanih ratom Izraela protiv Hamasa u Gazi koji traje duže od tri mjeseca.

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je da su američke vojne snage, prema Bidenovim uputama, izvele napade na sedam objekata unutar Iraka i Sirije koje Iranska revolucionarna garda (IRGC) i pridružene milicije koriste za napad na američke snage.

Ovo je početak našeg odgovora, naveo je Austin u izjavi.

Napad je počeo u 16 sati po istočnoameričkom vremenu (u 22 sata po europskom).

Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) izvele su zračne napade u Iraku i Siriji protiv snaga Quds iranske Revolucionarne garde (IRGC) i pridruženih milicijskih skupina. Američke vojne snage pogodile su više od 85 ciljeva, s brojnim zrakoplovima uključujući bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD-a. U zračnim napadima korišteno je više od 125 preciznih streljiva.

Objekti koji su pogođeni uključivali su zapovjedne i kontrolne operativne centre, obavještajne centre, rakete i projektile i skladišta bespilotnih letjelica, te logističke objekte i objekte lanca opskrbe streljivom milicijskih skupina i njihovih sponzora IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicijske snage, navodi Penatagon.

Nakon početka američkog napada priopćenjem se oglasio i američki predsjednik Joe Biden.

Između ostalog, u priopćenju se navodi, da su popodne (po američkom vremenu) po njegovoj zapovijedi, američke vojne snage gađale objekte u Iraku i Siriji koje IRCG i pridružene milicije koriste za napade na američke snage.

”Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru”, poručio je Biden.

Navodi i kako SAD ne želi sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu.No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. listopada kojim je krenuo rat.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zaprijetio je odgovorom u slučaju američkog napada na Iran.

”Mi nećemo započeti rat, ali ako nas neka zemlja, okrutna sila želi maltretirati, Islamska Republika Iran dat će snažan odgovor”, poručio je Raisi.

Iranski savjetnici pomažu oružanim skupinama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika.

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Irak prije napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, priopćila je Bijela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje.

”Obavijestili smo iračku vladu prije napada”, rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Udari bi mogli dodatno zakomplicirati američku vojnu prisutnost u Iraku.

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.