Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: “Bilo je jasnih naznaka…”

Visoki američki dužnosnici otkrili su da se SAD krajem 2022. godine ozbiljno pripremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

 

Prema informacijama dvojice visokih administrativnih dužnosnika, krajem 2022. godine SAD se počeo rigorozno pripremati za potencijalni nuklearni napad Rusije na Ukrajinu. Bio bi to prvi nuklearni napad otkad je SAD bacio atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Bidenova administracija bila je izrazito zabrinuta da bi Rusi mogli upotrijebiti taktičko nuklearno oružje ili nuklearno oružje na bojnom polju.

CNN-ov novinar Jim Sciuto prvi je put pisao o američkoj zabrinutosti zbog moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja još 2022. godine, ali kako navodi u svojoj knjizi “Povratak velik sila” otkrit će ekskluzivne detalje o planiranja za nepredviđene situacije, budući da je Bidenova administracija postajala sve zabrinutija.

“To je ono što nam je sukob nagoviještao… Tako smo vjerovali i mislim da je naše pravo da se rigorozno pripremimo i učinimo sve što je moguće da se to ne dogodi”, rekao je visoki dužnosnik za CNN, prenosi Dnevnik.hr.

Na mogući nuklearni napad Rusije nije ukazivao samo jedan pokazatelj, već niz različitih pokazatelja, analiza i ono što je najvažnije, niz vrlo osjetljivih obavještajnih podataka.

“Strah nije bio samo hipotetski, nego se temeljio na nekim informacijama koje smo pokupili. Morali smo planirati tako da budemo u najboljoj mogućoj poziciji u slučaju da se ovaj više nezamislivi događaj stvarno dogodi”, poručio je drugi dužnosnik.

Od kasnog ljeta do jeseni 2022. godine, Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je niz sastanaka kako bi se pronašao plan za nepredviđene situacije “u slučaju bilo vrlo jasne naznake da će nešto učiniti, napasti nuklearnim oružjem ili ako jesu, kako bismo odgovorili, kako bismo to pokušali spriječiti ili odvratiti”, istaknuo je dužnosnik.

“Mislim da mnogi od nas ne očekuju da će potrošiti značajnu količinu vremena pripremajući se za scenarij za koji se prije nekoliko godina vjerovalo da je iz prošlog vremena”, dodao je.

Gubitak u Hersonu kao potencijalni okidač

Kraj ljeta 2022., bilo je loše razdoblje za ruske snage u Ukrajini, budući da su Ukrajinci napredovali prema Hersonu – najvećem gradu koji su Rusi okupirali od početka rata.

Ključan je bio napredak ukrajinskih snaga jer je postojala opasnost da ruske jedinice budu opkoljene. Zbog toga je unutar Bidenove administracije postojao stav da bi takav katastrofalan gubitak mogao biti “potencijalni okidač” za uporabu nuklearnog oružja.

“U Hersonu je u to vrijeme bilo sve više znakova da bi se ruske linije mogle srušiti. Deseci tisuća ruskih vojnika bili su ranjivi”, napomenuo je dužnosnik.

 

 

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....