Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SAD uvodi nove sankcije protiv Rusije

Sjedinjene Države u petak uvode nove sankcije protiv Rusije u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za Reuters zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo.

 

Naveo je kako će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebali biti podvrgnuti sankcijama, prenosi HRT.

”Akcija, poduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, bit će usmjerena na ruski vojno-industrijske komplekse i tvrtke u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi”, rekao je Adeyemo. Washington, navodi se, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

”Sutra ćemo uvesti stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja poduzima akcije”, rekao je Adeyemo.

Navedeni paket bit će posljednji iz niza sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., u kojoj su ubijeni deseci tisuća ljudi i uništeni brojni gradovi.

Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, unatoč sumnjama hoće li Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

Administracija predsjednika Joea Bidena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima “stoji” u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci.

”Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini”, rekao je Adeyemo, dodavši da Kongres treba djelovati kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve.

Rusko je gospodarstvo pet posto manje nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistica za sankcije Rachel Lyngaas, na web stranici američkog Ministarstva financija.

Ipak, rusko gospodarstvo ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u siječnju prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024., a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz listopada.

S druge strane, glasnogovornica MMF-a Julie Kozack izjavila je u četvrtak kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji, s vojnim izdacima koji potiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podupiru potrošnju i rastućom inflacijom.

 

 

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...