Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SAD: Zagovornici prava na život optuženi zbog mirnog prosvjeda protiv abortusa

Foto:Platforma X

 

Četvero kršćanskih zagovornika prava na život osuđeno je u utorak zbog kršenja Zakona o zaštiti ”prava na abortus” (FACE Act). Bidenova administracija optužila ih je zbog mirnog prosvjeda ispred centra za pobačaje u Tennesseeju u državi Nashville u SAD-u.

Četvero osuđenih su Eva Edl, Eva Zastrow, James Zastrow i Paul Place. Mogli bi biti kažnjeni kaznom i do 10 godina dana zatvora te tisućama dolara kazne po izricanju presude. Konačna presuda suda bit će 30. srpnja.

Sudac je razmatrao optužnicu manje od pola sata

Odluka je donesena nakon jednodnevnog suđenja, a sudbinu optuženih odredio je sudac središnjeg okruga Tennesseeja, Chip Frensly. Frensly se složio s tvrdnjama Ministarstva pravosuđa da su zagovornici prava na život prekršile zakon i proglasio ih krivima, prenosi Narod.hr.

Sudac je razmatrao optužnicu manje od pola sata. Neposredno nakon presude, optuženici i njihove obitelji izašli su iz zgrade suda kako bi pjevali i molili.

Amanda Klopf, tužiteljica, rekla je da se slučaj ticao poštivanja zakona, odnosno da nije bilo riječi o prosvjedu, te da je time četvero zagovornika prava na život počinilo kazneno djelo. Tijekom završnih argumenata, odvjetnik Brian Boynton rekao je da se optuženima “ne sudi zbog njihovih uvjerenja”, već zbog djela koje su počinili.

Optuženi su mirno izražavali svoju vjeru

Odvjetnici optuženika tvrdili su da su njihovi klijenti samo izražavali javno svoju vjeru (vjerska uvjerenja) na miran način. Rekli su da je suđenje pokazalo ogromno prekoračenje ovlasti federalne vlade, tvrdeći da Bidenova administracija progoni “ljude koji jednostavno izražavaju svoja uvjerenja na nenasilan način.” Odvjetnik Edl rekao je da je grupa bila tamo kako bi “molila, pjevala i slavila Boga” te odvraćala žene od pobačaja.

Optužbe su podignute protiv četvero zagovornika prava na život nakon što su sudjelovali u mirnom prosvjedu ispred i u klinici za pobačaje Carafem u Mt Julietu, Tennesseeu 5. ožujka 2021. Na taj se dan skupina prosvjednika okupila ispred klinike, nastavljajući prosvjed i unutar zgrade. Skupina je molila, pjevala himne i poticala žene koje su dolazile u kliniku da ne obave pobačaj. Suđenje se održalo u saveznom sudu Fred Thompson u Nashvilleu.

Na suđenju su prikazane fotografije na kojima su prosvjednici sjedili ispred vrata klinike. No njihovi su odvjetnici tvrdili da nikada nije dokazao da je itko od njih spriječen da uđe ili da su ometali aktivnosti osoblja ustanove.

“Što god se dogodi, mi smo u rukama Gospodnjim”

Saslušana su svjedočenja bivše radnice u Carafemu, policajca iz Mt. Julieta koji je uhitio zagovornike prava na život 5. ožujka, žene koja je imala zakazan termin u ustanovi ujutro na dan suđenja i Caroline Davis koja je bila jedna od uhićenih na prosvjedu prije nego što je sklopila nagodbu i pristala svjedočiti za vladu.

Na saslušanju je bilo mnogo onih koji su došli dati podršku optuženima. Skupina pristaša i članova obitelji okupila se u utorak ujutro prije suđenja kako bi molila i pjevala himne poput “Svet, svet, svet” i “Kada promatram čudesni križ”.

Edl, koja je odrasla u istočnoj Europi i preživjela komunistički koncentracijski logor, kratko je rekla prije početka suđenja. “Što god se dogodi, mi smo u rukama Gospodnjim.”

U siječnju je još šest osoba s prosvjeda osuđeno zbog zavjere protiv građanskih prava i kršenja Zakona o zaštiti ”prava na abortus”. Suočavaju se s kaznom od preko 10 godina zatvora i stotinama tisuća dolara kazne, piše Daily Wire.

Najnovije

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...