Sada i službeno: Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da Hrvatskoj ne može isporučiti avione

Završio je sastanak s izraelskom delegacijom koja je stigla u Zagreb. Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da ne može isporučiti avione. Vlada će poništiti natječaj i donositi odluke shodno tome. Iz izaslanstva su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za neisporuku...

Izaslanstvo Države Izrael stiglo je u Zagreb (Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u četvrtak poslijepodne stigao je s izaslanstvom na sastanak u Ministarstvo obrane RH. Izaslanstvo Države Izrael primio je načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov…

Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da ne može isporučiti avione. Vlada će poništiti natječaj i donositi odluke shodno tome. Iz izaslanstva su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za neisporuku.

Krstičević rekao da je problem što Izrael ne može ishoditi sve potrebne dozvole od SAD-a. MORH će predložiti Vladi novi plan. Sve je napravljeno ispravno i nema odgovornosti s hrvatske strane.

U 16 sati pozvani su novinari ispred MORH-a, međutim tek nekoliko sati kasnije dobili su informaciju o sastanku s izraelskim izaslanstvom. U prostorije u koje su pozvani novinari nisu smjeli unositi uređaje za prenošenje uživo, poput kamera i mobitela, a nisu smjeli ni postavljati pitanja.

”Ako je posao propao može se raspisati novi natječaj ili ići u direktnu pogodbu s druga dva ponuđača koji su se javili na prvi natječaj. Odluka je u rukama premijera Plenkovića i Vlade koji će morati voditi računa o dva bitna detalja. Jedan su vremenski rokovi, a drugi je novac. Rokovi jer resursi MiGova istječu 2023. godine. Do tada se mora rješiti pitanje borbenih zrakoplova. Što se tiče novca, na prvom je natječaju bila velika razlika u novcu. Trebao bi presuditi omjer cijene i kvalitete”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u četvrtak poslijepodne stigao je s izaslanstvom na sastanak u Ministarstvo obrane RH. Izaslanstvo Države Izrael primio je načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov.

Sastanku je u premijerovo ime nazočio predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić, donosi dnevnik.hr.

D.K.