Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SADA JE I SLUŽBENO! REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH Danas 219 pozitivnih, dvoje preminulih…Najveći broj oboljelih do sada iznosio je 208, koji je zabilježen 14. kolovoza.

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva, zabilježeno je na stranici Vlade po pitanju koronavirusa. Po podacima lokalnih stožera danas je pak registrirano 237 novooboljelih…

Najveći broj oboljelih do sada iznosio je 208, koji je zabilježen 14. kolovoza.

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas Jje ukupno 1520, a među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 7074 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 168 preminulo, a 5386 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 5459 osoba.

Do danas su ukupno testirane 142 124 osobe, od toga 1653 u posljednja 24 sata.

Dubrovačka županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika od kojih su jedna muška i ženska osoba kontakti prethodno zaraženih. Pozitivne na COVID-19 su i dvije ženske osobe iz Stona za koje se utvrđuje epidemiološka veza, tri muške osobe iz Metkovića od kojih su se dvije najvjerojatnije zarazile izvan naše županije te jedna ženska osoba iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku i kontakt je ranije poznatog slučaja.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, kazao je za N1 da će današnja brojka novozaraženih biti velika. “Danas će brojka biti velika, prednjače Grad Zagreb i Dalmacija”, izjavio je.

Nije želio nagađati hoće li danas biti oboren rekord po dnevnom broju novozaraženih.

“Brojka je velika, posljedica je to što smo pustili sve aktivnosti, a i turizam je i dalje u tijeku. Mi bismo naše pokazatelje trebali računati na 5.000.000 stanovnika zbog velikog broja turista”, kazao je.

Komentirao je i slučaj Nine Badrić i Vilija Beroša. Napominje kako je preveliki protok vremena od zabave i fotografije, ali se složio da se time šalje loša poruka.

Rekordne brojeve najavio je i ministar zdravstva Vili Beroš. 

“Moguće je da ćemo imati rekord danas. Ali to je očekivano. Od njih, 35 posto su kontakti i dolaze iz samoizolacije dok je 25 posto oboljelih povezano s noćnim klubovima”, rekao je.

Karlovačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirana 141 osoba (od čega 22 u Ogulinu). Od ukupno testiranih osoba njih 15 je pozitivno na COVID-19. Od toga 9 muškaraca i 6 žena i uglavnom se radi o mlađim osobama. Devet osoba su kontakti već prije oboljelih osoba te su se nalazili u samoizolaciji, 5 osoba se vratilo s godišnjeg odmora, a jedna osoba je asimptomatska.

10 osoba je s područja Karlovca, 2 osobe iz općine Ribnik i 3 osobe iz općine Rakovica.

Također, dobili smo informaciju i da je ponovljeni test za dijete koje je trebalo ići na operativni zahvat u inozemstvo negativan, odnosno da je prvotni test bio lažno pozitivan.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 24 osobe su oboljele od zarazne
bolesti COVID-19. 22 novooboljele osobe imaju prebivalište na području Šibensko-kninske županije, i to: na području Grada Šibenika 11 osoba; na području Grada Knina četiri osobe; u Vodicama tri osobe; u Bilicama dvije osobe, te po jedna osoba u Pirovcu i na području Grada Drniša.

Dvoje novooboljelih trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište im je u Zagrebu.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 19.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 326 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a četiri su osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 81 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 234 osobe, a 11 ih je preminulo.

Krapinsko-zagorska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji u srijedu su zabilježene tri novooboljele osobe od koronavirusa, od kojih se jedna vratila s ljetovanja, izvijestilo je Županijski stožer Civilne Zaštite. Dvije su osobe evidentirane u Krapini, a jedna u Zlataru.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima. Oboljeli su s područja gradova Zadra, Biograda, Paga i Nina te općina Stankovci i Sv. Filip i Jakov.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 257 uzoraka od kojih je 15 bilo pozitivno na koronavirus. Većina (10) novooboljelih imaju prebivalište na području ispostave Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, tri su s područja ispostave Đakovo, a po jedna Našice i Beli Manastir. Među tim testovima jučer je samo u KBC-u Osijek obrađeno više od 60 uzoraka od osoba koje su testiranje učinile na vlastiti zahtjev i uz vlastito plaćanje, izvijestili su.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 576 obrađenih testova danas je 66 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 18, Imotskog 13, Zmijavaca 3, Lovreća 3, Prološca 1, Podbablja 2, Makarske 7, Tučepa 1, Podstrane 2, Solina 1, Kaštela 6, Sinja 2, Hrvaca 1, Trilja 2 ,Hvara 3 i Runovića 1 osoba.

Od 66 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1109 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet (5) novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvijesto trideset i pet (235), dok je broj aktivnih slučajeva pedeset i šest (56). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je dvjesto dvadeset i jedan (221).

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu 47 je novooboljelih od COVID19 , aktivnih je 450 slučajeva.

“Odradili smo 684 testiranja, što je rekord. 47 je novih slučajeva, 20 su kontakti već oboljelih, 13 su povratnici s godišnjeg, za 9 osoba je nepoznata anamneza, 6 je u obradu. 450 aktivnih slučajeva”, rekla je Sandra Šikić.

“Zabilježili smo nešto veći broj kontakata s pozitivnim osoba, a pozivamo sve da po povratku s godišnjih odmora smanje broj kontakaat i čuvaju svoje ukućane”, dodala je.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su pristigli nalazi 35 testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata te su potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o dvije mlađe osobe s koprivničkog i đurđevačkog područja koje su razvile blage simptome bolesti nakon povratka s ljetovanja i jednoj osobi, državljaninu Bosne i Hercegovine koji živi i radi na području Županije.

U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novo zaraženih osoba.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Riječ je o djevojci srednjoškolske dobi te mlađoj ženi. Obje imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju. Srednjoškolka se zarazila na ljetovanju, a kod žene još nije poznat izvor zaraze. Povezano uz njih trenutno je u izolaciji 15-ero osoba. Od prije je u (samo)izolaciji još 21 osoba na području VPŽ, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe. Oboljele osobe su s područja grada Novalje i općine Perušić.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata, tvrde iz stožera.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je četvero novooboljelih od koronavirusa i u samoizolaciji su, a riječ o dvije osobe koje su se vratile s godišnjeg odmora i bračnom paru s Kosova, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Kako navode iz stožera, među testiranim stranim turistima koji su boravili u objektima na području županije nema zaraženih osoba.

Sada je u toj županiji ukupno 37 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 155 ljudi je ozdravilo.

Varaždinska županija

“U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među zaraženima imamo jednu 70-godišnju žensku osobu koja je svoju izloženost ostvarila za vrijeme ljetovanja u okolici Šibenika, a trenutno je u izolaciji kod kuće”, izvijestili su.

“Tri osobe u 30-im godinama su kontakti prethodno oboljelih osoba, imaju blage kliničke slike i liječe se kod kuće, a već prethodno im je bila izrečena mjera samoizolacije. Zaražen je i 60-godišnji muškarac, bliski obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe, trenutno bez simptoma, ali i jedna maloljetna osoba koja je svoju izloženost ostvarila na ljetovanju na Pagu, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće”, dodaju.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jučer je testirana 31 osoba i potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Jedna novooboljela osoba kontakt je ranije zaražene osobe dok dvije osobe nisu kontakti ranije oboljelih iz Bjelovarsko-bilogorske županije. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, izvijestili su.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 343 uzoraka briseva (176 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 3 pozitivna. Dvije osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnom osobom. Za jednu osobu je epidemiološka obrada u tijeku, izvijestili su.

“Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1936. godište. Osoba je jučer bila na hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula te je testirana iz
protokolarnih zahtjeva. Obavljene su protuepidemijske mjere. Prema prvim izvidima, nema rizičnih kontakata među zdravstvenim djelatnicima”, dodaju.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (2 iz Vinkovaca i 1 iz Markušice), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 561, od kojih su 420 osoba izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 25 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 91 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6969, navode.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, izvijestili su.

“I dalje podsjećamo kako je zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, obveze pravilnog nošenja maski, dezinfekcija ruku i mobitela, socijalna distanca i druge preporuke u ovo vrijeme epidemije sastavni dio življenja. Ostanimo odgovorni prema sebi i drugima”. dodaju.

Požeško-slavonska županija

“U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 66 osoba, a ukupno je testirano 4554 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 164 uzorka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, navode.

U protekla 24 sata zabilježeno je 199 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1.371. Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1824 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 6.855 osoba zaraženih novim koronavirusom, izvijestio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite.

screenshot-koronavirus.hr

D.K.

Najnovije

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...