Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Samit UN-a o klimi u Madridu: UN: Gotovo sigurno najtoplije desetljeće otkad postoje mjerenja i rekordno topli oceani…

Samit UN-a o klimi u Madridu 2019.COP25…

UN: Gotovo sigurno najtoplije desetljeće otkad postoje mjerenja i rekordno topli oceani…

U Madridu je 2. prosinca otpočela s radom UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama (UN Climate Change Conference), poznata kao klimatski samit “COP25”. Ovo okupljanje na visokoj razini je s ciljem donošenja odluka i dokumenata kojim bi se usporilo i zaustavilo globalno zagrijavanje. Predstavnici gotovo 200 zemalja svijeta okupili su se u španjolskoj prijestolnici kako bi se dogovorili na koji će način ostvariti ciljeve postavljene Pariškim sporazumom, odnosno ograničiti globalno zagrijavanje ispod dva Celzijeva stupnja u odnosu na razdoblje prije industrijske revolucije. Samit će trajati dva tjedna.

Desetljeće u kojem živimo gotovo sigurno je najtoplije, izvijestila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na samitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu.

Prema podacima WMO-a, 2019. je druga ili treća najtoplija godina u povijesti, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije je petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

Iznimno brzo globalno zatopljenje bez sumnje je potaknuto emisijom stakleničkih plinova.

“Nismo ni blizu postizanju ciljeva iz Pariškog sporazuma”, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. “Ako sada ne poduzmemo hitne mjere kada je posrijedi klima, do kraja stoljeća svjedočit ćemo porastu temperature za više od 3 stupnja”, upozorio je.

Rekordno topli oceani

Globalna prosječna temperatura do listopada ove godine iznosila je 1,1 stupanj više od razine prije početka industrijske revolucije, krajem 18. stoljeća, izvijestio je WMO.

WMO je ponovno iznio nedavno objavljen podatak po kojemu je koncentracija ugljikova dioksida prošle godine dosegnula rekordnu razinu u atmosferi, te u ovoj godini nastavlja rasti.

Taalas je izjavio da podaci WMO-a ukazuju na to da veliku cijenu zbog globalnog zatopljenja plaćaju i oceani jer apsorbiraju toplinu i ugljikov dioksid.

“Toplina oceana dosegnula je rekordnu razinu, a morska voda je za 26 posto kiselija nego na početku industrijskog razdoblja”, navodi WMO i upozorava da se pritom degradiraju brojni morski ekosustavi.

Osim velike štete koju globalno zagrijavanje nanosi prirodi, porast temperature utječe i na ljude.

Gotovo tri desetljeća svjetske su se vlade sastajale svake godine kako bi stvorile globalni odgovor na pitanja o klimi. Prema Okvirnoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change UNFCCC) 1992. godine, svaka zemlja dužna je “izbjeći opasne klimatske promjene” i pronaći način na koji će na pravičan način smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

COP je konferencija stranaka pod UNFCCC-om, a godišnji sastanci inicirani su porastom problema uzrokovanih klimatskim promjenama, s postignutim globalno obvezujućim sporazumima kao što je to bio Pariški sporazum 2015. godine.

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

Najnovije

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog...