Savjetnik u britanskoj vladi Scruton smijenjen zbog kritičkih izjava o Sorosu, Komunističkoj partiji u Kini i terminu ‘islamofobija’

Novinar koji je vodio intervju likovao nad smjenom Scrutona...

Foto: screenshot

Sir Roger Scruton, jedan od najuglednijih britanskih filozofa, smijenjen je sa svoje dužnosti savjetnika u Ministarstvu stanovanja nakon intervjua koji je dao za časopisNew Statesman.

„Komentari [koje je Scruton dao] duboko su uvredljivi i potpuno neprihvatljivi, i ispravno je da je smijenjen“, izjavila je glasnogovornica britanske premijerke.

Koje su njegove riječi proglašene spornima?

U intervjuu, kojega je u cjelosti moguće pročitati na Newstatesman.com, sir Roger Scruton, među ostalim, kritički je govorio o Georgeu Sorosu, pojmu “islamofobija” te o djelovanju Komunističke partije Kine.

„Svatko tko misli da u Mađarskoj ne postoji Sorosevo carstvo, nije promotrio činjenice“, rekao je britanski filozof, što je u tweetu na svome profilu George Eaton, novinar koji je vodio intervju, protumačio kao Scrutonov stav o mađarskim Židovima općenito, optuživši ga za antisemitizam, ističe Bitno.net.

Druga izjava koja je ocijenjena spornom ticala se termina “islamofobija”. Naime, Scruton je kazao da je to “propagandna riječ koju je izmislilo Muslimansko bratstvo kako bi zaustavilo raspravu o većoj temi”.

Bitno.net ističe kako je riječ o tvrdnji koja je točna, barem prema riječima novinarke Claire Berlinski, koja ističe da je taj termin hotimično stvorila čelna organizacija Muslimanskog bratstva Međunarodni institut za islamsku misao, čija se središnjica nalazi u SAD-u. No, vladajući konzervativci Scrutonovu su tvrdnju protumačili kao relativizaciju nasilja prema muslimanima.

Treća se izjava odnosila na Kinu, točnije na komunizam u toj zemlji.
O usponu Kine, Scruton je kazao: “Oni [Komunistička partija] stvaraju robote vlastitog naroda ograničavajući bilo kakve promjene. Svaki Kinez je poput replike drugog Kineza i to je vrlo zastrašujuća stvar”. No, prva rečenica nije bila uzeta u obzir prilikom napada na Scrutona te je on optužen za rasizam.

Novinar koji je vodio intervju likovao nad smjenom Scrutona

Novinar koji je vodio intervju, George Eaton, nakon Scrutonove smjene slikao se sa šampanjcem u ruci uz poruku: „Osjećaj kada smijeniš desnog rasista i homofoba Rogera Scrutona na mjestu savjetnika torijevske vlade.“

Bitno.net ističe:

“Smjena Rogera Scrutona, nakon uskraćivanja prava Jordanu Petersonu na boravak na Sveučilištu u Cambridgeu, novi je napad na slobodu govora i misli u Britaniji, koji je ovoga puta usmjeren na sam vrh intelektualne elite koja se usuđuje izaći izvan okvira političke korektnosti.”

Jordan Peterson kanadski je psiholog sa Sveučilišta u Torontu koji je stekao planetarnu popularnost bestselerom “12 pravila za život”, a kojemu je u ožujku ove godine, nakon inicijalnog odobrenja, naknadno uskraćen boravak na Sveučilištu u Cambridgeu, donosi bitno.net.

G.S.