Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SAVRŠEN NASTUP SLOVAKINJE NA CRVENOM SPUSTU Vlhova sekundu i 16 stotinki ispred Shiffrin, Leoni Popović druga vožnja pobjegla za devet stotinki

Hrvatskoj skijašici, 22-godišnjoj Leoni Popović nastup u drugoj vožnji slaloma za Svjetski kup na zagrebačkom Sljemenu izmaknuo je za samo devet stotinki, ona je visokim startnim brojem 71 ciljem prošla kao 31. sa 4.06 sekundi zaostatka za vodećom Slovakinjom Petrom Vlhovom, ali samo devet stotinki za 30. Austrijankom Michaelom Dygruber, donosi sportske

Popović je prije šest dana u austrijskom Lienzu stigla do prvih slalomskih bodova u karijeri zauzevši 26. mjesto, dobru je formu potvrdila i na Crvenom spustu, no djelići sekunde ovoga puta nisu bili na njezinoj strani. Druga hrvatska predstavnica Ida Štimac nije završila utrku.

Slovakinja Petra Vlhova je odlično iskoristila prvi startni broj te ostvarila 1.16 sekundi prednosti ispred prošlogodišnje pobjednice Amerikanke Mikaele Shiffrin, odnosno 1.81 sekundu ispred treće Švicarke Wendy Holdener uoči druge vožnje koja je na programu od 16.15 sati.

Nakon prve vožnje u kojoj se ni Mikaela Shiffrin nije mogla spustiti ispod sekunde zaostatka za Petrom Vlhovom, dok su još samo dvije skijašice imale zaostatak manji od dvije sekunde, Slovakinja je djelovala pomalo zbunjeno.

– Najbolja vožnja sezone? Kao što vidite, izgleda da je tako, makar ja nisam imala takav osjećaj dok sam skijala.

Vlhova definitivno nije izgledala kao da “pili naopako”, djelovala je istinski šokirana svojom prednošću, a nešto kasnije joj je podršku u tom smislu dala Nika Fleiss koja ima gomilu iskustva sa sljemenskim utrkama.

– Njena reakcija mi je zanimljiva jer Sljeme zna to napraviti, na ovoj stazi često nemaš dobar osjećaj čak i kad dobro voziš – objasnila je Fleiss.

Popović se nakon ulaska u cilj uhvatila za glavu…

Devet stotinki dijelilo je hrvatsku reprezentativku Leonu Popović od plasmana u drugu vožnju sljemenske utrke, čime je potvrdila da njezino 26. mjesto iz Lienza prije šest dana nije bila slučajnost, već da je čak i sa startnim brojem 71 konkurentna za osvajanje bodova.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

U trenutku kad je ušla u cilj, Delničanka je bila na 32. mjestu, da bi diskvalifikacijom Šveđanke Estelle Alphand došla na diobu 31. pozicije, na sam rub plasmana u finalnu vožnju. Kad je pogledala semafor, raširila je ruke, uhvatila se za glavu u nevjerici, znajući da su je centimetri dijelili od toga da se pridruži Janici Kostelić, Ani Jelušić i Niki Fleiss, kao četvrta hrvatska skijašica koja je došla u priliku osvojiti bodove na Crvenom spustu.

“Zadovoljna sam. Znam da se može i bolje, ali još uvijek se tražim. Tražim i formu u veleslalomu. Mislim da je zasad jako dobro. Sezona je još duga, ima još puno utrka i mislim da će to sve biti dobro”, rekla je Popović bez trunke razočaranja u glasu. Po dolasku u cilj nije odmah mogla odrediti gdje je izgubila tih sitnih devet stotinki koje su je dijelile od druge vožnje.

“Treneri su sigurno vidjeli. Moramo još analizirati. Trudit ću se da sljedeći put budem glatko unutra, a ne da visim na rubu.”

Kao što je to učinila u Lienzu sa startnim brojem 69. Kao i prije šest dana u Austriji, unatoč iznimno toplom vremenu, sljemenski Crveni spust je pružao mogućnost skijašicama s visokim startnim brojevima za dobar rezultat. “Staza je stvarno bila super. Na nekim dijelovima se nisu vidjeli ni tragovi, špure, jako je dobro bila pripremljena.” I većina navijača je ostala uz stazu, kako bi joj pružili podršku. “Čula sam dosta navijača u zadnjem dijelu staze, to mi jako puno znači.”

Sljemenski nastup je učvrstio odluku da se još više posveti slalomskim nastupima. “Sigurno ćemo startati malo više slaloma, pošto sam u dobroj formi, u uzlaznoj putanji. Mislim da ćemo nekoliko slaloma više ubaciti.” I njezino koljeno je izdržalo sve napore jedne od najdužih slalomskih utrka za skijašice u Svjetskom kupu. “Koljeno je dobro. Nije svaki dan isto, ali skijati mogu, trenirati mogu”, zaključila je 22-godišnja Leona Popović.

Njezina tri godine mlađa kolegica iz reprezentacije, 19-godišnja Riječanka Ida Štimac, ni u svom drugom nastupu na Sljemenu nije stigla dalje od prvog prolaznog vremena. “Na Erberovom putu je bila stepenica, nisam dobro odreagirala, ostala sam u stražnjem položaju. Malo vam treba. Dala sam sve od sebe, mislim da nisam loše krenula. Ne znam što će treneri reći. Od toga da se samo spuštam, ovdje nema ništa. Morate se boriti, ali danas to, nažalost, nije bilo dovoljno.”

Ida je i prije dvije godine završila nastup pred domaćim navijačima na istom mjestu. “Tada sam ‘haklala’, a ovo je bila pogreška. Prošlo mi je kroz glavu – ne valjda opet”, rekla je Ida uz smiješak, a onda i sama zaključila: “Još sam mlada. Moram trenirati, biti uporna, vjerovati u sebe i vjerujem da će doći i moje vrijeme.”

Nastup Leone Popović odlična je najava onoga što nas na Sljemenu čeka u nedjelju, kad će se za bodove i kristalnu krunu boriti najbolji svjetski slalomaši, a među njima i hrvatski aduti – Istok Rodeš, Matej Vidović, Elias Kolega, Filip Zubčić, Samuel Kolega i Leon Nikić.

“Uvjerena sam da će oni to jako dobro odraditi. Svi su u dobroj formi, imaju samopouzdanja. Sigurno će biti super sutra. Dođite i navijajte”, poručila je Leona Popović.

D.J.

Najnovije

Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

Foto:Narod.hr   Hrvatska već devetu godinu zaredom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih”. Danas se za zakonsku i...

Pijetet Bleiburškom proljeću smrti

Foto:Facebook   Piše:Ivan Kujundžić Akademski kipar Ivan Kujundžić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Pijetet Bleiburškom proljeću smrti'', kojeg prenosimo u cijelosti: ''Ova kišna svibanjska...

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...