Subota, 20. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sažalnica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba i obnašateljici dužnosti gradonačelnika dr. sc. Jeleni Pavičić Vukičević, u ponedjeljak 1. ožujka 2021. godine sažalnicu u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Sažalnica kardinala Bozanića pročitana je i na sprovodnim obredima za preminulog gradonačelnika Bandića koje je na Mirogoju u srijedu 3. ožujka predslavio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Sažalnicu donosimo u cijelosti.

Cijenjena gospođo Pavičić Vukičević,

u ime Zagrebačke nadbiskupije i u svoje osobno izražavam sućut Vama i Vašim suradnicima te djelatnicima u Gradu Zagrebu povodom smrti poštovanog gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Rođenje i smrt čovjeka nose snažan pečat povezanosti s drugim ljudima i očituju neizrecivo otajstvo života. Pojedine dužnosti u društvu i odgovornosti koje su s njima povezane još snažnije ističu upućenost jednih na druge, ostavljajući tragove u životima i u okolnostima koje nije moguće do kraja niti jednostrano obuhvatiti. Takav je slučaj i s dužnošću gradonačelnika Grada Zagreba, posebice ako ju netko vrši znatan niz godina, kako je to činio gospodin Milan Bandić.

U vremenu obilježenom pandemijom, suočeni s posljedicama prošlogodišnjih potresa u Zagrebu i okolici te na Banovini, doživljavamo krhkost ljudskoga bića, nestalnost i prolaznost. Sve nas to pita o istinskim uporištima i vrjednotama za koje živimo, oko kojih nastojimo, za koje smo se spremni žrtvovati. Kao kršćani znamo da samo Božji pogled dopire do dna ljudske duše i da je naš nebeski Otac, Stvoritelj i Svedržitelj, poslao svoga Sina Isusa Krista da bi nam objavio i konačni smisao našega postojanja, obdario nas milosrđem te nas pozvao u zajedništvo Božje ljubavi.

Smrt naših pokojnika ne možemo gledati samo u svjetlu jednoga ili nekoliko trenutaka. Ona nas uvijek vraća na određene početke i pred nas stavlja obzore. Pokojni je Gradonačelnik rođen i odrastao u ozračju svoje rodne Hercegovine, duboko prožete kršćanstvom i ljubavlju plemenitih ljudi. Osobito je rado isticao i spominjao svoju sada pokojnu Majku i, bez obzira kako su ga kasniji životni izazovi usmjeravali i politički oblikovali, u njemu se trajno osjetila ukorijenjenost u duhovnost iz koje je niknuo, kao i potreba za blizinom s takozvanim “malim” ljudima, s ljudima koji su u potrebi i koji trpe, što su lako prepoznatljivi naglasci kršćanske kulture.

Kao gradonačelnika glavnoga hrvatskog grada mnogi su ga vidjeli kao osobu koja nastoji povezivati ljude, pri čemu je srastao sa Zagrebom i trudio se učiti i usvajati običaje, posebnosti stanovnika koji imaju različito podrijetlo, pozoran na sve krajeve naše Domovine i svijeta u kojima žive Hrvati.

Život i djelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ulaze u povijest, a nema dvojbe da će procjene njegova političkoga i svakoga drugog djelovanja biti izražene različitim predznacima. No, u ovoj prigodi, kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu za dobra što ih je učinio, i molimo Boga da u svojoj milosrdnoj pravednosti primi njegovu plemenitu dušu.

Kao čovjek bio je svjestan ljudskih ograničenosti i slabosti. Uz sve to, ne zaboravljamo njegovu spremnost javnoga očitovanja vjere, pa ga preporučujemo posebno zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj je rado dolazio kao hodočasnik na Kamenita vrata, u Mariju Bistricu, u Remete i u druga svetišta i prošteništa, nerijetko ističući da dolazi kao grješnik.

Dok u svoju molitvu i izraze sućuti uključujem njegovu suprugu Vesnu i kćer Ana-Mariju, rodbinu i prijatelje, da ih Gospodin prati toplinom svoje utjehe, zazivam blagoslov na Grad Zagreb i osobito na sve koji upravljaju Gradom, da budu vođeni Božjim Duhom i svaku službu vrše na dobro bližnjih.

Svima od srca želim obilje milosti i mira, a gradonačelniku Milanu pokoj vječni u Gospodinu.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu, 1. ožujka 2021. godine.

Sažalnica kardinala Bozanića u povodu smrti gradonačelnika Bandića – PDF

L.K.

Najnovije

Zaštitnik BiH: Kako je sveti Ilija postao Gromovnik?

Foto:Ilustracija   Danas, 20. srpnja slavi se blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija starozavjetni je prorok...

Marko Perković Thompson u prvom intervjuu nakon duge stanke: Život je nekad pjesma, a nekad ljuti boj! U najtežim trenutcima Bog je snaga

Foto:Hrvatski tjednik   Razgovarali: Ivica Marijačić i Andrea Černivec, Hrvatski tjednik Objavu da će Marko Perković Thompson nakon dvije godine ponovno stati na pozornicu i nastupiti kao...

Fra Mario Knezović: Uz hrvatsko imajte i bosanskohercegovačko državljanstvo. Rođeni van BiH prijavite se!

Foto:Screenshot/Youtube   Šokirao me podatak da se Hrvati rođeni van BiH ne prijave u Matični ured svoje općine u BiH. U jednoj apsolutno većinskoj hrvatskoj općini...

Biblijska poruka 20.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Ilija prorok – Ilindan

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 12, 14-21 U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši...

Je li u domoljublju spas?

Foto:Katolički tjednik   Nadolazeća skupina Domoljubi za Europu inzistirat će, ma što Bruxelles mislio o tomu, na (nacionalnom) identitetu i suverenitetu. Istovremeno, osovina Moskva - New...