Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sažetak: 28 novih slučajeva; HZJZ donio upute uoči popuštanja mjera…

– U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze, jedna je osoba umrla, a uoči popuštanja mjera koja postupno kreću od ponedjeljka, HZJZ je donio upute i pozivao građane da u zatvorenom prostoru paze na fizičku distancu i nose zaštitne maske…

Prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih

Ukupan broj zaraženih Covidom-19 u petak je s 28 novih slučajeva porastao na 2009, umrlih na 51, a oporavljenih na 982, nakon što je od jučer ozdravilo još 99 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila je kako možemo biti zadovoljni s podacima koji pokazuju da je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 prema 976).

“Taj trend će se nastaviti ako se budemo držali uputa i laganog popuštanja mjera”, poručila je.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je uoči popuštanja mjera niz preporuka koje se tiču starijih osoba i kroničnih bolesnika, prijevoza putnika, i boravka u zatvorenom prostoru.

U zatvorenom prostoru – na distanci i s maskom na licu  

Boravak više ljudi u zatvorenom prostoru potrebno je maksimalno skratiti, uz fizičku distancu od najmanje dva metra i nošenje maski na licu, jedna je od uputa.

Starijim osobama i kroničnim bolestima zasebnom se uputom preporučuje pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora. HZJZ je donio preporuke i za željeznički i tramvajski promet.

Epidemiolozi su, donoseći u petak novu preporuku oko nošenja zaštitnih maski, poručili da bi nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima, na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, moglo pomoći smanjenju širenja virusa.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović koji je i ministar unutarnjih poslova rekao je da će uspjeh popuštanja mjera s koji će se provoditi u tri faze ovisiti o pridržavanju epidemioloških pravila i higijene.

Trgovine nedjeljom i dalje zatvorene

Najavio je da će stožer u sljedećim danima ”davati puno odgovora jer vjeruju kako će imati mnogo pitanja”, pri čemu se građani moraju ponašati kako su se ponašali od početka epidemije.

Prema jučer predstavljenom zaključku Vlade popuštanjem mjera od ponedjeljka će se omogućit rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, a Božinović napominje da će oni koji imaju radno vrijeme duže od deset sati morati imati dvokratno vrijeme s pauzom radi dezinfekcije.

Božinović je rekao da nedjeljom neće biti dozvoljen rad prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama, dok će se na tržnicama odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je kako se korištenje zaštitnih maski preporučuje na mjestima, gdje je više osoba, pogotovo zatvorenima, no dobro bi ih bilo koristiti i na otvorenom prostoru je smanjuju širenje aerosola i kapljica koje prenose virus.

Za prodaju tekstilnih proizvoda, čije će trgovine biti otvorene od 27. travnja, Capak je rekao kako su oko te odluke bili vođeni činjenicama da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusa putem tekstila te da virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice.

Kad je riječ o javnom prijevozu, ali i u knjižnicama, knjižarama i drugdje, najvažnije će biti održavanje higijene, dezinfekcija i socijalno distanciranje.

Vladinim planom relaksiranja mjera predviđeno je i da se od 4. svibnja javnozdravstvene i privatne  ustanove počnu vraćati u uobičajeno funkcioniranje, a ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u Kninu kako pritom ne očekuje veće probleme.

Zdravstvo se neće odjednom vratiti u normalu

Vjerujem da neće biti većih problema, ali isto tako naglašavam da se to neće dogoditi u jednom trenutku”, izjavio je Beroš nakon posjeta Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu.

Normalizacija će, kazao je, ovisiti o broju zdravstvenih djelatnika, a s obzirom na to da se smanjuje broj djelatnika u samoizolaciji vjeruje da će biti ispunjena kvota potrebnih djelatnika.

Naglasio je važnost da u slučaju poteškoća sa zdravstvenim kadrovima, javni i privatni zdravstveni sektor budu oslonjeni jedni na druge, da međusobno surađuju i da se nadopunjuju.

Za povratak u normalu ovih se dana priprema i splitski KBC, gdje se liječi 40 posto svih oboljelih od koronavirusa u zemlji i koja je postala središte liječenja od koronavirusa u Dalmaciji.

Među 130 bolesnika koji se liječe u toj bolnici više je od 90 nepokretnih osoba dovezenih iz domova za starije u koje je prije nekoliko tjedna probio virus.

U KBC-u smješteno je najviše štićenika iz Doma za starije u Vukovarskoj ulici, njih 55, te jedan sa Zente, 19 iz Makarske, 15 iz Dicma i jedan iz Seget Vranjice.

U toj kliničkoj bolnici u četvrtak je umrla još jedna zaražena štićenica, ukupno osma žrtva iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Beroš je izvijestio kako će nalaz zdravstvene inspekcije u tom domu biti gotov do kraja tjedna, a dosad nisu utvrđene veće disfunkcionalnosti u zdravstvenom smislu.

Hrvatski znanstvenici odredili sekvencu genoma uzročnika covida-19

Stožer Sisačko-moslavačke županije, u kojoj nema novozaraženih zatražio je slobodno kretanje prema Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bez propusnica. Načelnik Stožera Roman Rosavec rekao je da veliki broj Siščana svakodnevno putuje na posao u Zagreb, uskoro će za njima krenuti učenici i studenti.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je da će od 4. svibnja biti omogućeno slobodno kretanje po županiji koja je sada podijeljena na tri zone.

Grad Zagreb zatražio je od gradskih škola da dostave podatke o broju učenika koji će pohađati razrednu nastavu, a od mjerodavnoga ministarstva da Gradskom uredu za obrazovanje žurno dostave upute i preporuke vezane uz organizaciju rada škola i vrtića.

Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika odredio je sekvencu genoma virusa uzročnika covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje u RH te doprinijeti svjetskim naporima u suzbijanju pandemije.

Priopćio je to u petak Institut Ruđer Bošković (IRB), ističući kako je riječ o zajedničkom istraživačkom uspjehu njihovih te znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u borbi protiv virusa.

Taj uspjeh, ističu, potvrđuje da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumijevanju virusa SARS-CoV-2.

Prva detaljna analiza genoma tog virusa, uzročnika bolesti covid-19, provedena je u IRB-ovu Laboratoriju za naprednu genomiku, na čelu s voditeljom Oliverom Vugrekom.H

D.K.

Najnovije

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...

Biblijska poruka 24.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ime je program – rođenje Ivana Krstitelja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1, 57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno...

Njemačka želi zabraniti AfD

Foto:Pixabay   Alternativa za Njemačku (AfD), sada druga najpopularnija stranka u zemlji, približava se zabrani. Zastupnik demokršćana (CDU) Marko Vanderwitz kaže da ima dovoljno zastupnika na...

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...