VIDEO – SAZVALA SJEDNICU- PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA VIROVITICE: ‘Očekujem odgovore gradonačelnika Kirina o slučaju Siniše Palma’

‘Očekujemo odgovore gradonačelnika Kirina. Aktualni sat trajat će i dva sata ako bude potrebno i svi će imati priliku postaviti pitanje’, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss (HDZ)

Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss (HDZ) sazvala je za utorak sjednicu na kojoj će od gradonačelnika i svoga stranačkog kolege Ivice Kirina zatražiti objašnjenje slučaja Siniše Palmapiše Večernji list

Palm je bio gradski pročelnik za financije koji je počinio samoubojstvo pod još nerazjašnjenim okolnostima, a Kirin je Palma, odmah nakon što je ovaj nestao te potom bio pronađen obješen u šumi, optužio za pronevjeru 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna tvrdeći da je ovaj kockao.

PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA VIROVITICE: ‘Očekujem odgovore gradonačelnika Kirina o slučaju Siniše Palma’

‘Očekujemo odgovore gradonačelnika Kirina. Aktualni sat trajat će i dva sata ako bude potrebno i svi će imati priliku postaviti pitanje’, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss (HDZ)

Oporba pripremila dvadesetak pitanja gradonačelniku

Prvi dio sjednice Gradskog vijeća, sazvane za 16.30 sati na prijedlog oporbenih vijećnika, bit će posvećen “slučaju Palm”, a vijećnici će imati priliku pitati Kirina kako su iz gradskog proračuna neprimjetno mogli nestati milijuni kuna.

“I da oporbeni vijećnici nisu tražili sazivanje sjednice Vijeća, ja sam je planirala sazvati i tražiti objašnjenja gradonačelnika Kirina. Očekujemo odgovore gradonačelnika Kirina. Aktualni sat trajat će i dva sata ako bude potrebno i svi će imati priliku postaviti pitanje”, poručila je Weiss.

Večernji list piše kako je virovitička oporba, koju čine Klub SDP-a, HSS-a i nezavisnih vijećnika te Klub Mosta i HSPD-a dogovorila strategiju i sastavila dvadesetak pitanja koja će zajednički postaviti gradonačelniku.

Siniša Palm, pokojni virovitički pročelnik za financije

Mostovcu nisu dali da prijavi Kirina

“Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss usmeno nam je obećala da ćemo imati sve vrijeme za postavljanje pitanja pa se nadam da će tako i biti iako nemamo to obećanje i napismeno”, kazao je za Večernji list Darko Lešković, vijećnik iz redova Mosta.

On smatra da će se utvrditi je li riječ o samoubojstvu i je li Palm doista bio sklon kocki. Također, smatra da je neupitna Kirinova odgovornost kao osoba odgovorne za poslovanje Grada.

“Htio sam kazneno prijaviti Kirina u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, ali to mi nisu dopustili. Prvo su tražili da napišem na koji se točno članak zakona pozivam, a kad sam im rekao da mi pomognu jer nisam pravnik, u ODO-u su mi rekli da USKOK radi na slučaju Palm i da oni tu ništa ne mogu napraviti”, tvrdi Lešković.

Je li Palm doista ostavio oproštajne poruke?

Inače, Informativni centar Virovitica, gradski portal blizak gradskoj vlasti prošlog je vikenda objavio tekst u kojem se navodi da je Palm ostavio dvije oproštajne poruke priznajući u njima da je “svjestan svega što je učinio, da mu je žao zbog toga te da se nada oprostu”.

Poruka je, navodi isti portal, sadržavala i potpis sličan onome koji je Palm koristio na službenim dokumentima. Jedna je poruka navodno pronađena u njegovu automobilu, a druga na njegovu radnom mjestu.

Portal navodi da Palm nikad nije doznao da je protiv njega pokrenuta istraga. Ako je suditi po svim raspoloživim informacijama, Palm nije doznao da je protiv njega pokrenuta istraga po Kirinovoj prijavi kao ni to da je u gradskoj upravi dobio otkaz.

Prema navodu tog portala, rješenje o otkazu je mogao potpisati samo gradonačelnik Kirin, koji je toga dana na posao stigao tek oko podneva, a dostavljač je Palmu pokušao u 14.40 sati to rješenje dostaviti kući, ali nije uspio jer je ovaj tada već bio nestao.

Podsjetimo

NAŠLI GA OBJEŠENOG

Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu?

-PROČELNIK OSTAVIO PISMO? Nakon Kirinove deračine rekao majci da ide nešto obaviti; Mrtvozornica u suzama ne želi ništa komentirati…

Tijelo pronađeno na granici s Mađarskom

Gotovo istodobno kada je Kirin objavio svoju izjavu, policija pronalazi Palmovo beživotno tijelo uz obalu Drave, tik uz mađarsku granicu. Tri su dana prošla nakon što je Siniša Palm posljednji put viđen.

Nakon provođenja očevida i pregleda mrtvozornika utvrđeno je da nije postojala osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, pa obdukcija nije naložena. Županijsko državno odvjetništvo Bjelovar odgovorilo je da “na temelju rezultata provedenog očevida nije utvrđeno postojanje sumnje na počinjenje kaznenog djela”. Ne samo da je čudno što nije provedena obdukcija, iako propisi takav postupak nalažu budući da se suicid tretira kao nasilna smrt, još je čudnije što je na teren poslana mrtvozornica koja po struci nije liječnica nego medicinska sestra. U telefonskom razgovoru kroz suze je RTL-u poručila da ne želi ništa komentirati.

Dvojica policajaca Sinišinoj majci prenose vijest o suicidu. Majka saznaje da je u automobilu pronađen rokovnik, kuverta te dva ugašena mobitela. Državno odvjetništvo u Bjelovaru nije je RTL-u potvrdilo nalaz niti sadržaj oproštajnog pisma. Sljedećeg dana, na gradskom je groblju pokopan Siniša Palm.

Dan kasnije, kada se obitelj i prijatelji opraštaju od Palma, Ivica Kirin šalje nepristojno i skandalozno priopćenje. Ne obazire se na “zakonske obveze tajnosti prije okončanja postupka” na koje se naknadno poziva. Govori o nevjerojatnoj krađi i sugerira, iako u tom trenutku nijedno nadležno tijelo to ne potvrđuje – da je odgovoran Palm koji je tog dana pronađen mrtav. Svog bivšeg najbližeg suradnika proglašava osobom koja ima problem s kockanjem. Kirin je kazao da se “u međuvremenu otkrilo da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega ima razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”.

Bio je drugi čovjek u gradu, a sada su oporbeni vijećnici zatražili izvanrednu sjednicu

Prije točno dvije godine Kirin postavlja Palma na mjesto pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo. Gradski vijećnik Darko Lešković kaže da je Palm potpuno uživao gradonačelnikovo povjerenje pa kaže da je vrlo čudna informacija da je baš Palm prouzročio tu štetu. Kažu da je Palm bio osoba od Kirinova povjerenja. Gradonačelnik mu je bio nadređeni, gradonačelnikova supruga podređena. Lešković kaže da ne zna je li Palm bio HDZ-ovac jer mu to “nije pisalo na čelu”.

“Kad je gradonačelnik saznao da je prouzročena šteta, je li saznao prije da je kockar pa mu je poslužio kao netko tko će preuzeti odgovornost koja je postojala i ranije”, rekao je Lešković. Oporbeni vijećnici predali su zahtjev za izvanrednom sjednicom.

Oporbeni vijećnik Dražen Kurečić rekao je da će gradonačelnik zahtijevati da zbog istrage ne govori, ali da on može dati određene informacije. Ključno je za vijećnike, a i za javnost pitanje – kako je moguće da je revizija početkom godina dala poslovanju grada bezuvjetnu ocjenu.

“A sad dobivamo informaciju da u gradskoj blagajni nedostaje 17 milijuna, pa to je nečuveno. Čudno mi je kako je netko mogao raspolagati s tolikim sredstvima kada znamo sukladno zakonom da gradonačelnik može raspolagati i s jedan posto proračuna, što bi za ovu godinu značio dva milijuna kuna, a sad su nestala pet puta veća sredstva”, rekao je Lešković.

NEKAD MU SE RUGALA CIJELA ZEMLJA, A DANAS BLATI TRAGIČNO PREMINULOG KOLEGU: Tko je Ivica Kirin, dugogodišnji bog i batina Virovitice?

Kirin tvrdi da su sve saznali od poslovne banke

Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu? Saznali su od poslovne banke, priznaje Kirin tek danas.

“Trenutačno se rade procjene naših stručnjaka, zapravo čeka se izvod iz banke, da možemo utvrditi, dali smo zahtjev, dok se to ne utvrdi o konačnoj šteti ne možemo govoriti. Ono što je najvažnije – meni i svim mojim suradnicima i prijateljima je stalo da se istina istraži do kraja i pozivamo institucije da istraže gdje je taj novac otišao”, rekao je gradonačelnik Kirin.

U više navrata proteklog tjedna RTL je pokušao kontaktirati gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina. Telefonske pozive je ignorirao. Kada su Kirina u nedjeljno prijepodne zatekli u kafiću u Virovitici u društvu supruge i poznanika – na RTL-ovu molbu da im na neka pitanja odgovori – nije niti podigao pogled. Danas je, nakon rasprave na zagrebačkom županijskom sudu na kojem mu se sudi za slučaj FIMI medija, jednu od većih korupcijskih afera iz Sanaderove ere, ipak dao izjavu.

Pitali su gradonačelnika Kirina zašto je, dok je istraga u tijeku, prozvao pokojnog suradnika za ovisnost o kocki, on je odgovorio: “Istražite. Imate na kraju krajeva, policija radi svoj posao, kad završi istraga dobit ćete službene izjave.” Na konkretno pitanje i političkoj odgovornosti gradonačelnik kaže: “Hvala lijepa, nemam komentara, doviđenja.”

Postavlja se pitanje kako je moguće da godinama nitko ne zna za višemilijunski manjak u gradskoj blagajni? Ove je godine proračun Virovitice nabujao, prije svega zbog radova na obnovi dvorca Pejačević i parka koje s 80 posto sredstava financira Europska unija. Središte Virovitice lijepo je uređeno, Kirin dugogodišnji gradonačelnik. Nešto poput slavonskog Milana Bandića. U kojem se uređuju velebne građevine, ali je moguće da iz gradske blagajne cure milijuni na sve strane. I da to nitko ne vidi, prenosi net.hr.