Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SDP i HDZ rastu, veliki pad Milanovića

Foto:Nova TV

Agencija Ipsos provela je najnovije istraživanje Crobarometar o rejtinzima stranaka. Rezultate je objavio Dnevnik Nove TV.

SDP dosta raste, ali rast bilježi i HDZ.

Ovo je najnoviji rejting stranaka:

HDZ – 29.8 posto (u veljači 28.7)

SDP – 19.4 posto (u veljači 13.9)

Domovinski pokret – 7.9 posto (u veljači 6.9)

Most – 7.6 posto (u veljači 7)

Možemo – 7 posto (u veljači 7.6)

Sve ostale stranke su na manje od 1.6 posto podrške, a značajno je pao i broj neodlučnih birača, za 6 posto. Kako se izbori bliže, postaju jasne i predizborne koalicije. Neke su već potpuno definirane, neke se još malo mogu mijenjati.

Rejting koalicija:

HDZ i partneri – 28.6 posto

SDP-ova koalicija – 22.6 posto

Domovinski pokret i Pravo i pravda – 8.9 posto

Možemo – 7.4 posto

Most i Suverenisti  – 7.4 posto

Od ostalih koalicija koliko-toliko pragu se približila i koalicija umirovljeničkih stranaka koja je na 3 posto podrške. Svi ostali bilježe manje od 1.7 posto podrške, s tim da je neodlučnih manje nego prilikom ispitivanja popularnosti stranaka, 7.6 posto.

A čini se i da su posljednji događaji zaista djelovali na motivaciju za izlaznost građana na izbore. Čak 67 posto ispitanih kaže da sigurno izlazi na izbore, 17 posto pak kaže da vjerojatno izlazi. 7 posto vjerojatno ne izlazi, 8 posto sigurno neće na birališta. 2 posto još ne zna.

Koga građani žele za premijera?

Ipsos je proveo i dodatno istraživanje o premijerskim kandidatima, s obzirom na Milanovićev plan i najavu da je budući premijer. To je poseban dio istraživanja, koji Nova TV provodi paralelno s Crobarometrom, i tu je došlo do velikog obrata, prvenstveno u odnosu na posljednje blic-istraživanje prije tjedan dana, kada je Milanović vodio s 32 posto glasova.

Na prvom mjestu je Andrej Plenković. Kao premijera ga želi gotovo 32 posto ispitanih. Zoran Milanović, koji je prije samo nekoliko dana bio u neznatnoj prednosti u odnosu na Plenkovića, doživio je snažan pad, sada bi ga kao premijera vidjelo nešto manje od četvrtine ispitanih.

Na trećem je mjestu Sandra Benčić, također s negativnim trendom. U blagom je porastu pak podrška Nikoli Grmoji, kao premijera bi ga rado vidjelo 8.3 posto ispitanih. Nekog drugog priželjkuje gotovo 15 posto ispitanica i ispitanika, stav nema njih oko 9 posto, a svi ostali su dobili zanemarivu podršku ispitanika.

Prije tjedan dana provedena je blic-anketa. Evo kakvi su bili rezultati

Podsjetimo, agencija Ipsos je prije tjedan dana, odmah nakon objave Zorana Milanovića da planira ići na parlamentarne izbore kao premijerski kandidat SDP-a, provela istraživanje na uzorku od 604 građanina. Čak 69% ispitanih reklo je kako će sigurno izaći na izbore, 17% će vjerojatno na birališta, 6% sigurno neće, dok 1% ne zna.

Koga su građani htjeli za premijera prije tjedan dana?

Zorana Milanovića 32%

Andreja Plenkovića 30%

Sandru Benčić 12%

Nikolu Grmoju 8%

Damira Vanđelića 3%

Rejting stranaka prije tjedan dana

HDZ je bio na prvom mjestu s 27.3% podrške ispitanih. SDP-u je brutalno narastao rejting.

Ovo je bio rejting stranaka:

HDZ 27.3%

SDP 22.6%

Možemo 8.7%

Most 8.7%

Domovinski pokret 7.9%

Ostali ukupno 14.9%

Neodlučni 10%

Najnovije

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...