SDSS NE DOLAZI U VUKOVAR: “Htjeli smo i ove godine baciti vijenac u Dunav, ali…”, ĆIPE: “Niste ni prije dolazili u Kolonu sjećanja”

Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i drugih srpskih organizacija povodom Dana sjećanja obratili su se javnosti. Izjavu za medije dala je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Nitko od ostalih, među kojima je bio i Milorad Pupovac nije davao izjavu. Nije bilo niti pitanja za novinare.

“Danas nećemo govoriti o onima koji su o nama govorili proteklih dana i koji će govoriti. Mi nismo ti. Govorit ćemo zašto ni danas ni sutra nismo tamo gdje smo htjeli biti. Trebali smo i htjeli smo biti na Dunavu za sve žrtve srpske i hrvatske nacionalnosti”, kazala je Anja Šimpraga.

“Htjeli smo i trebali smo biti u Koloni sjećanja”, dodala je. “Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne možemo i ne trebamo biti jer se našu potrebu za iskazivanje pijeteta pretvara u povod za fizičko sukobljavanje”, kazala je. “Nije zato jer smo se uplašili prijetnji, jer i prijetnje i uvrede koje slušamo, slušamo godinama”, dodala je.

“Želimo sačuvati dostojanstvo vukovarske i škabrnjske komemoracije, ali i naše dostojanstvo. Pozivamo naše sunarodnjake, Srbe i Srpkinje, da u svojim srcima zapale svijeće za pomen na naše sugrađane, Hrvate i Hrvatice, koji su ubijeni u ovim krajevima…”, rekla je Šimpraga.

Podsjetimo, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić najavio je u srijedu da će danas formirati živi lanac kako bi spriječio Milorada Pupovca i izaslanstvo SDSS-a da bacanjem vijenca u Dunav odaju počast žrtvama u Vukovaru. “Najavio sam prošle godine da Milorad Pupovac više neće bacati vijenac u Dunav i da neće prljati žrtvu Vukovara. Ja do svoje riječi držim i ove godine Pupovac neće baciti vijenac. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je ta crta”, poručio je Mlinarić s konferencije za novinare u Saboru.

Pokazao je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, istaknuvši da su ga napravili Andrej Plenković i Tomo Medved, a za njega digli ruke Pupovac i SDSS.

Mlinarić: “Niste ni prije”

– Čuli smo što su rekli iz SDSS-a, da neće doći u Škabrnju i Vukovar. Pa gospođo Šipraga, niste dolazili ni prijašnjih godina nikada u Kolonu sjećanja, zašto? – kazao je Mlinarić dodajući kako su ‘mogli uzeti ružu i hrvatsku zastavu’ te je položiti na bilo koji grob ili bijeli križ. Stalno govore da su za suživot i pomirenje, kao i mi. Ali, recite nam gdje su nestali Vukovarci? To je nulta točka s koje trebamo krenuti. – rekao je Stipo Mlinarić dodajući da treba reći gdje su tijela 340 nestalih Vukovaraca. Rekao je i kako treba pronaći Srbe koji su nestali te im dati dostojanstveno mjesto gdje će počivati.

– Mi nismo za iskrivljavanje povijesti i ovo što se radilo prijašnjih godina… onaj vijenac koji je svake godine bacan u Dunav nije bacao Milorad Pupovac nego Andrej Plenković – izjavio je.

Mlinarić je kazao i kako se polaganjem vijenaca u Dunav ‘krši zakon’ jer tog mjesta nema u Zakonu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. – Točno se zna gdje i kome se odaje pijetet – hrvatskim braniteljima i civilima, koji su stradali u napadu JNA i srpskih paravojnih skupina na Vukovar – rekao je Mlinarić.

– Ovo nema veze s izborima kako HDZ to hoće okrenuti – rekao je dodajući da su bili i prošle godine ali i da će doći iduće godine.

– To je vrijednost za koju mi živimo i za koju ćemo vjerovati. Vukovar je iznad svake politike – poručio je.