Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Šefovi diplomacija Hrvatske i BiH brane protokol o plinofikaciji rafinerije u Brodu

Šefovi diplomacije Hrvatske i BiH izjavili su u četvrtak u Zagrebu da protokol između Hrvatske i Republike Srpske (RS) o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu nije sporan, kao što to tvrdi premijer BiH i neki političari u Hrvatskoj.

Hrvatska i srpski entitet u BiH potpisali su krajem listopada protokol kojim se rafinerija u ruskom vlasništvu spaja na hrvatski plinski sustav, kako bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Predsjedatelj vijeća ministara BiH Denis Zvizdić optužio je Zagreb da je potpisujući sporazum samo s jednim entitetom ignorirao BiH kao državu, a saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović ocijenio je da je Hrvatska prva država na svijetu koja je potpisala međudržavni ugovor s RS-om.

“Kontaktirali smo sve koje trebamo i došli do toga da nema potrebe da se potpisuje međudržavni sporazum s obzirom na to da se radi o aktu nižeg ranga, na sadržaj i uključene aktere”, rekla je novinarima hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić prigodom otvaranja nove zgrade veleposlanstva BiH u Zagrebu.

S njome se slaže šef diplomacije BiH Igor Crnadak koji drži da je “veća pozornost posvećena formi, umjesto sadržaju”.

“Radi se o protokolu koji je tehničke prirode i usmjeren na konkretan problem…Ta situacija nije tražila provođenje svih procedura koje predviđa zakon za prave međunarodne sporazume”, tvrdi Crnadak, srpski političar iz Partije demokratskog progresa RS-a.

Ministri su pomirljivo govorili i o gradnji Pelješkog mosta kojoj se bošnjački političari u BiH protive dok dvije susjedne zemlje ne riješe granična pitanja.

“Razumijemo da je to velika tema za naše susjede. Hrvatska želi povezati dva dijela svog teritorija, ima rekordan iznos koji je dobila od EU-a i nema nijednog razloga da se taj projekt ne završi”, rekao je Crnadak.

“S druge strane, u BiH je postojala bojazan kako će to utjecati na pristup otvorenom moru i na razgraničenje. To je tema koja ne može dovesti do toga da nas udalji ili da ugrozi taj projekt”, istaknuo je.

Pejčinović Burić je ponovila da će se most graditi na “neospornom hrvatskom teritoriju” i podsjetila da je Zagreb u konzultacijama s BiH promijenio dimenzije mosta tako da i najveći brodovi mogu uplovljavati u luku u Neumu u BiH.

“Što se tiče razgraničenja, sve što se jamči bilo kojoj državi prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora nije nikad bilo osporeno i nije ugroženo gradnjom mosta”, naglasila je šefica hrvatske diplomacije.

Dvoje ministara otvorilo je novo veleposlanstvo BiH, smješteno u rezidencijalnoj vili u elitnom zagrebačkon naselju Pantovčak.

Zgrada u vlasništvu BiH inaugurirana je nekoliko mjeseci nakon otvorenja novog veleposlanstva u Beogradu, također u vlasništvu vlade u Sarajevu.

Vilu od 420 četvornih metara i 1600 metara dvorišta BiH je od četvornih privatnog vlasnika kupila za 650.000 eura. Sarajevo u vlasništvu ima 19 od ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.H

A.K.

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...