Šest aviona HRZ-a gase požare u Šibensko-kninskoj županiji. Veliki požar u blizini Sinja. Gori kod Knina

Dva protupožarna aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gase požar kod Sitnog Donjeg dok su četiri aviona angažirana na gašenju požara kod Zelića…

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u nedjelju, 15. kolovoza 2021. na gašenju požara kod Sitnog Donjeg u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, dva aviona Canadair CL-415 angažirana su na gašenju požara kod Zelića u Šibensko-kninskoj županiji gdje su dodatno angažirana i dva aviona Airtractor AT-802.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 15. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 68 požara i to: 26 u Šibenskoj-kninskoj, 23 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 14 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj, jedan u Primorsko-goranskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 50 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršena su 3.392 leta pri čemu je ostvareno 548:20:00 sati naleta, izbačeno je 15.355 tona vode, prevezeno 7,5 tona tereta, utrošene je 3.432 litre pjenila i 333.539 litara goriva.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 10 puta i ostvario je 10 letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, javlja MORH.

Veliki požar nedaleko od Sinja: izgorjele dvije stare kuće, vatra je pod kontrolom u blizini naselja; ‘Još gori u smjeru prema Ruminu”

U nedjelju oko 14 sati u Biteliću je izbio šumski požar koji se potpomognut vjetrom proširio na golemo područje. Gase ga jedan kanader, dva air-traktora i jedan helikopter, oko 40 vatrogasaca s područja cijele županije s 15 vatrogasnih vozila.

U gašenje su uključeni i mještani Bitelića te susjednog naselja Rumin. Vatra je zaprijetila zaseocima Dadići, Buljani i Jukići pa su gasitelji vodili borbu za spašavanje kuća.

Dvije stare kuće u zaseoku Dadići, kako su nam rekli mještani, nisu uspjeli zaštititi.

– Ovu borbu za obiteljske kuće i gospodarske objekte smo, za sada, uspjeli dobiti. Vatra je zaustavljena i stavljena pod kontrolu nadomak samih kuća, od nekih na svega nekoliko metara. Prema meni dostupnim informacijama opožarena je jedna stara kuća, zapaljeno je njeno krovište, ali je vatra ugašena. Požar bjesni u smjeru prema Ruminu i sve snage su usmjerene da glavno žarište okružimo i stavimo pod kontrolu – kazao nam je Stipe Ančić, zapovjednik JVP Sinj koji na terenu koordinira gašenjem, donosi slobodnadalmacija…

Braniteljski portal doznaje da je planuo požar na Ljubaču, uzvisini kod Knina, u blizini trafostanice te je na oko pola sata nestalo struje u cijelom gradu Kninu.

Uskoro opširnije…

D.K.