Obilje vitamina i malo kalorija: Stigle su šparoge, vrijeme je za berbu zdravlja…pogledajte za što su sve dobre šparoge…

Svježe šparoge ubrane u prorodi...Jedan su od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i osnažuje oslabljene kapilare. Za gorčinu koja je karakteristična za ovu mesnatu biljku zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin, koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, potiču rad jetre i žuči.

Mjesece koji su pred nama iskoristite da što češće uživate u šparogama; osim obilja korisnih sastojaka, povrće karakteristične zelene boje pružit će vam mnoge gastronomske užitke – jedite ga u omletu, u salatama, kao juhu…Kako javljaju mediji, Hrvatske šume izdaju dozvole za branje šparoga i to besplatno.Mlade divlje šparoge već možete pronaći na tržnici. Cijena im je oko 20 kuna po macu, nešto deblji mac ili vezica košta oko 50 kuna. Ipak, pripazite da ne kupite bljušt, jeftiniju, ali zaštićenu podvrstu. Prava divlja šparoga ima čvrstu stapku i nema lišća.

Šparoge su nekada bile smatrane luksuznom ili kraljevsko i carskom delicijom čiji su specifičan gorkast okus mogla okusiti samo odabrana nepca, no danas je ova biljka široko rasprostranjena i dostupna velikom broju ljudi.

Divlje šparoge su delikatesna namirnica koja je već preplavila tržnice već od kraja ožujka pa sve do lipnja, dok se konzervirane u trgovinama mogu kupiti cijele godine, ali tada je zadovoljstvo njihova konzumiranja nedvojbeno manje.

Zašto je sve dobra šparoga…

Sastav

  • Obilje vitamina i malo kalorija

Šparoga je biljka iz porodice ljiljana. Niske je energetske, ali visoke nutritivne vrijednosti. U 100 grama šparoge ima samo 20 kalorija. Najveći dio, čak 93 posto, šparoge čini voda, a sadrži i 1,7 posto bjelančevina, 2,6 posto ugljikohidrata i 0,7 posto masti. Šparoge su bogate folatima i vitaminima C, B6, A, a ovo samoniklo ili uzgojeno povrće obiluje i vitaminima K i E. Osim toga, dobar su izvor tiamina, vlakana, bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem, a također sadrže mnogo mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, flor i jod. Šparoge sadrže i veću količinu vlakana, zbog čega pozitivno djeluju na probavu.

  • “Lijek” za trudnice

Ovo je gorkasto povrće bogato i folnom kiselinom (vitaminom B9), koja ima vrlo važnu ulogu za razvoj zdravog fetusa. Folna kiselina, naime, čuva živčani sustav fetusa i pomaže mu da pravilno raste. Stoga se ženama koje planiraju trudnoću ili su u prvim tjednima trudnoće preporučuje uzimanje 400 mg folne kiseline svakoga dana, a umjesto nadomjestaka uputno je jesti i šparoge.

  • Jačaju spolnu želju i erektilnu disfunkciju

Još od davnina ovu biljku prati glas da ima afrodizijačku snagu. To se objašnjava upravo obiljem folata, vitamina B skupine koji u krvi povećavaju razinu histamina, neuroprijenosnika koji pojačavaju orgazam. Osim toga, šparoge sadrže i biljnu kemikaliju protodioksin, za koju je dokazano da jača spolnu želju, pa čak u nekim slučajevima može pomoći u liječenju erektilne disfunkcije.

  • Snažan diuretik

Šparoge su i vrlo snažan diuretik te pomažu pri otežanom mokrenju i na taj način potiču čišćenje organizma, a djelotvorne su i protiv zatvora.

  • Snižava krvni tlak i kolesterol

Jedan su od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i osnažuje oslabljene kapilare. Za gorčinu koja je karakteristična za ovu mesnatu biljku zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin, koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, potiču rad jetre i žuči. Uživajte u proljeću u ovoj jedinstvenoj namirnici i ne libite se isprobati je na mnogo načina.

U berbi-oprez

Pasioniranim zaljubljenicima u šparoge, osim okusa, pravo zadovoljstvo predstavlja i branje ovog divljeg povrća. U priobalnom području beru se krajem ožujka, u travnju i svibnju, a u kontinentalnom u svibnju i lipnju. Budite oprezni pri branju šparoga koje znaju biti mjesto gdje se možete susresti sa zmijama otrovnicama, poskokom ili riđovkom koja je jučer ugrizla jednog neopreznog berača.

Dobro je znati i ovo…

  1. Prirodna kozmetika: Voda u kojoj su se kuhale šparoge može poslužiti kao tonik za čišćenje lica. Umirujuće djeluje i vrlo djelotvorno smiruje upalne procese na koži. Vitamin E pomaže u obnovi membrana stanica kože. Voda u kojoj su se kuhale šparoge vrlo je dobra i za jačanje kose i noktiju, a dat će im i dodatni sjaj.
  2. I nakon burne noći: Nakon noći provedene u druženju s previše alkohola treba se odmarati, piti puno vode i jesti šparoge. Bogate su aminokiselinama i mineralima koji ublažavaju mamurnost, ubrzavaju oporavak tijela i čiste jetru od toksina unesenih alkoholom.
  3. Za prirodno liječenje: Šparoga se u dalekoj povijesti u Kini koristila za liječenje čireva, opeklina i kašlja. Smatra se da može rastvoriti bubrežne kamence, koristi se i u liječenju anemije, olakšava predmenstrualne tegobe, a vlakna koja sadrži pomažu pravilnom radu probavnog trakta.

Zaštićeni “rođak”,bljušt

Na tržnicama se uz šparoge često može naći po izgledu vrlo sličan, ali mnogo jeftiniji, bljušt. Za razliku od šparoge, njegovi se izdanci savijaju prema dolje, no s kulinarskog stajališta obje su vrste podjednako ukusne i pripremaju se na jednak način. Iako je mnogo rasprostranjeniji i jeftiniji od šparoga, bljušt je zaštićena vrsta.

T.H.