Srijeda, 22. siječnja 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sezona je trešanja!…Zbog ovih 5 razloga treba ih češće jesti i ne samo to…

Sezona je trešanja, a ova voćka osim što je prekrasnog izgleda i još slađeg okusa ima razne dobrobiti na naše zdravlje. Trešnje su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.

Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.

Potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva-

No, znate li kako trebate cjeloviti proizvod iskoristiti? A za to su vam potrebne peteljke trešanja. Naime, napitak od peteljki trešanja odličan je kod upale mokraćnog mjehura i upale bubrega.

Sve što trebate je 2,5 dcl vode i dvije žlice usitnjenih peteljki trešnje. Vodom prelijte usitnjene peteljke trešanja te ostavite da prokuha i lagano kuhajte par minuta.  Skuhani napitak ostavite pokriven deset minuta da odstoji te prije konzumacije procijedite. Potrebno je piti topli napitak nakon jela tri puta dnevno. Promjene ćete osjetiti ubrzo.

Zbog ovih 5 razloga treba češće jesti trešnje

Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potieče od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, koji sadrže, pomaže kod insomnije (nesanice).

Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.

Poboljšavaju vid i izgled kože

Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.

Spriječava maligne bolesti 

Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.

Poboljšavaju probavu 

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.

Umanjuju bol 

Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.

Za mozak i srce 

Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća spriječavaju srčana oboljenja.

A.K.

 

Najnovije

Širi se bunt u Srbiji: Pošte Srbije danas obustavlja rad u znak podrške studentima

Dio zaposlenih u Pošti Srbije danas će stupiti u spontanu i samoorganiziranu obustavu rada u znak podrške studentima, izjavio je FoNetu predstavnik Sindikata radnika...

Trump je ujedinio Ameriku i zasjeo na čelo “kršćanskog svijeta”

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   U vremenu globalizacije, ljudi razumom razlikuju stvarnosti od medijskih tumačenja (podvala). Svaki razuman čovjek koji nije slijep, prilikom inauguracije mogao je...

Raskol u Vladi RH je sve ozbiljniji: Vladajući DP podržao bojkot trgovina

“Domovinski pokret poziva sve građane, članove i simpatizere da se pridruže pozivu građanske inicijative na bojkot visokih cijena hrane, koji će se održati u...

21. siječnja 1992. Lađevac (Slunj) – četnici s Korduna su pet dana orgijali i ubijali Hrvate u slunjskom kraju

Četnička orgijanja u Lađevcu trajala su danima. U župi Lađevac pokraj Slunja ubijeno je 53 Hrvata, od kojih 11 u ovih pet dana siječnja...

Biblijska poruka 21. 1. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – liberalac?!

Mk 2,23-28 Jedne je subote Isus prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije...