Sindikat: Kaznionica u Lipovici – Popovači: U radionici željezarije parketar a “strukovni učitelj – slastičar”

Tako će u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara, upozorava sindikat...

Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ako sami ne podnesu ostavke

Autor-Hina

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirali su u četvrtak na prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u Kaznionici Lipovici – Popovači, gdje je radno mjesto stojara zamijenjeno parketarom, a dodano je i slastičarsko, ističući kako je uprava time pokazala da su joj potrebe vanjskih korisnika važnije od potreba samo kaznionice.

Parketar je vjerojatno zaposlen jer su zatvorenici tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice zagrebačkog Općinskog radnog suda, dok je potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala nerazjašnjena, ističe sindikat u priopćenju.

U prijedlogu nove sistematizacije, upućenom na očitovanje sindikatu, predloženo je brisanje radnih mjesta “strukovni učitelj – automehaničar” i “strukovni učitelj – strojarski tehničar”, umjesto kojih su predloženi “strukovni učitelj – stolar – parketar” i “strukovni učitelj – slastičar”.

Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, automehaničar zamijeni parketarom, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara.

Tako će u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar – parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara, upozorava sindikat.

Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju “pogona” koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.

Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu. Međutim, ovogodišnji je urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje, zbog čega je proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, koji još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.

Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ako sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku “sustava”, stoji u priopćenju sindikata.

I.V.