Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sindikat Preporod organizira prosvjed “Mijenjajte koeficijente”

Sindikat Preporod i tri nastavničke grupe organizirali su prosvjed pod nazivom “Mijenjajte koeficijente”, zbog nezadovoljstva uredbama o koeficijentima koje je donijela Vlada. Održava se na Europskom trgu, ali su organizatori poručili da će ići i na Trg bana Jelačića.

 

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su jučer u Vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike. Iako su na potpisivanje stigli i predstavnici sindikata Preporod, kažu, temeljni kolektivni ugovor i koeficijenti dvije su odvojene priče. Poručili su da od današnjeg prosvjeda ne odustaju.

”Prosvjed će biti pod naslovom “Mijenjajte koeficijente” jer se pokušava stvoriti predodžba da se koeficijenti ne mogu mijenjati, da pritisak ne može dati rezultata jer Vlada nije u prilici bilo što mijenjati u dokumentima koje je donijela. To je neistina, rekao je u četvrtak čelnik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare. Vlada, dodao je, uredbu samostalno donosi i mijenja, pitanje je imaju li volje to učiniti, objavio je HRT.

U sindikatu smatraju da jedino pritiskom mogu Vladu usmjeriti u tom smjeru. “I smisao našeg subotnjeg prosvjeda je pritisak”, istaknuo je čelnik Preporoda.

U organizaciji prosvjeda, uz Preporod i nastavničke grupe Školska zbornica, 45 minuta i Nastavnici organizirano, neće biti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji će, kako je rekao Stipić, unatoč tome prisustvovati prosvjedu. Odbacio je nagađanja da je riječ o zavadi, pojasnivši da su kolege procijenile da interes za prosvjed njihovih članova nije dovoljno velik, a to proizlazi iz toga što su bolje prošli u redizajniranju uredbe.

Poručio je da će se priča o nezadovoljstvu i dalje razvijati, a kada i na koji način, ovisit će o tome kada će biti raspisani izbori.

”Nećemo ulaziti s akcijom u predizbornu kampanju, nećemo dopustiti da nas ova ili ona stranka koristi za svoje svrhe. Akcija će se stati da bi se onda u nekom trenutku ponovo pokrenula”, poručio je Stipić.

Dodao je da će se boriti sve dok koeficijenti svih radnika u školama ne budu pravedni, odnosno dovedeni u suodnos s radnicima u drugim javnim službama.

Najnovije

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...