SINJ: Petar Tomašević pobijedio na Čoji i slavio prvi trofej u karijeri

Pobjednik Čoje rođen je 1980. godine i potječe iz stare alkarske obitelji...

Natjecanje za Čoju, svojevrsna generalna proba pred Alku, pripala je alkaru Petru Tomaševiću koji je s ukupno sedam punata sebi osigurao prvi trofej u karijeri…

Samo natjecanje otvoreno je sridom alajčauša Ivice Filipović-Grčića, što je zarana zagrijalo dlanove gledatelja okupljen na tribinama i oko biljega. Jedini koji je uz alajčauša u prvoj trci gađao usridu bio je Petar Tomašević, a ukupno su alkari ostvarili učinak od 23 punta.

U drugoj trki publiku je na noge podigao Tomašević novom sridom, čime je ostvario uvjerljivo vodstvo sa šest punata i osigurao si status prvog favorita uoči treće trke. Čak šest alkara prikupila su po četiri punta, dok je druga trka donijela ukupno izvrstan 31 punat.

U trećoj trki nestrpljivo se čekao nastup vodećeg, Petra Tomaševića, koji je krenuo kao peti po redu i za osiguranje pobjede trebao mu je pogodak u dva, ali koplje je završilo u jedinici, što je ostavilo prostora onima koji su slijedili s četiri punta, točnije Juri Domazet LošiAlenu PoljakuNenadu Mariću i zamjeniku alajčauša Anti Runji.

Kako nitko od preostalih kandidata nije pogodio usridu, Petru Tomaševiću to je donijelo prvi trofej u karijeri.  U alkarskoj povorci debitirao je kao pratitelj barjaka 2002. godine, a 2007. prvi put je nastupio kao kopljanik. Jaše na konju Petersburg iz Alkarske ergele.

Proteklih godina uoči Čoje gradom i Alkarskim trkalištem svoj defile imale su i povijesne postrojbe iz Hrvatske i Europe, što je bila istinska atrakcija, jer rijetko kada se toliki broj postrojba okupi na jednoj manifestaciji. Ipak, ove godine zbog epidemiološke situacije prisutni gledatelji i gosti u Grada Sinja ostali su uskraćeni za njihov nastup.

Pobjednika Čoje Viteško alkarsko društvo nagradit će s 311 centimetara crvene čoje, srebrnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 20 tisuća kuna. Alkarskog momka i ujedno brata pobjednika pobjednika Čoje, Lovrina Tomaševića, Viteško alkarsko društvo nagradit će srebrnom plaketom Alke.

G.S.