Sinjski gvardijan fra Ante Čovo uputio priopćenje za javnost o proslavi Velike Gospe u Sinju

Ovogodišnju proslavu Velike Gospe slavimo pod motom: Gospe, izmoli nam mir i pouzdanje!...Ta dva dana slika Čudotvorne Gospe Sinjske bit će neprestano na samostanskom dvorištu.

Sinjski gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo uputio je priopćenje za javnost o proslavi Velike Gospe u Sinju…

‘Poštovani štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske, cijenjeni hodočasnici, draga braćo i sestre, i ovogodišnju proslave Velike Gospe slavimo pod epidemijskim uvjetima, koji nas pozivaju na razboritost i odgovornost. Vjerujući u moćni zagovor naše majke Marije, ovogodišnje slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drugačijem obliku.

Sve svete Mise slavit ćemo na samostanskom dvorištu kako bismo mogli poštivati epidemiološke mjere i tako smanjiti mogućnost zaraze. Uz prostor na samostanskom dvorištu, posredstvom video zidova moći ćete sudjelovati na svetim Misama i u crkvi pridržavajući se epidemioloških mjera: fizička udaljenost i nošenje maski .

Sakramentu pomirenja moći ćete pristupiti u klaustru i u samostanskom dvorištu pod odrinom, da imamo što manji broj vjernika na jednom, i to zatvorenom, prostoru. Srdačno vas molimo da se ne tiskate jedni uz druge. Budite strpljivi. Budite ljubazni jedni prema drugima. Ako vidite da velik broj vjernika čeka na sakrament pomirenja ili na svetu misu, otiđite u grad, popijte piće, pa se vratite.

Proslavu Velike Gospe organizirat ćemo bez velike procesije gradom, na kojoj sudjeluju tisuće ljudi iz raznih krajeva Lijepe naše, kako bismo izbjegli prozivanje, i ne daj Bože, da budemo žarište zaraze ili nečije smrti.

Kako bismo smanjili okupljanje većeg broja vjernika u pojedinim satima dana (do 1000 osoba), imat ćemo 14. i 15. kolovoza svete mise skoro svaki sat, sveukupno 27.

14. kolovoza: u 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18 i 21 sat.

15.kolovoza: u 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18 i 21 sat.

Ta dva dana slika Čudotvorne Gospe Sinjske bit će neprestano na samostanskom dvorištu.

Pridržavajte se onih mjera koje Crkva preporuča: pričešćujte se samo na ruku; ne pružajte znak mira (pružite ga pogledom ili u srcu); pokušajte držati razmak dok idete ili čekate sv. pričest; za vrijeme svete Mise budite s onima koji su iz vaše obitelji i vašeg okruženja; izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama; ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće.

I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, možda i duhovnoj unutar samostanskih zidina, naša nebeska zaštitnica uz nas. Naša odgovornost i razboritost bit će blagoslovljena i naša će nas Gospa od Milosti uslišiti i spasiti.

Ovogodišnju proslavu Velike Gospe slavimo pod motom: Gospe, izmoli nam mir i pouzdanje!

Molimo za unutarnji mir, za međusobni mir i pomirenje. Utecimo se njezinom zagovor da nam izmoli pouzdanje u sebe, Boga i druge.

Svima vama i svima koji ćete hodočastiti u naše Svetište želimo MIR i DOBRO!

Vaša braća franjevci i časne sestre!

Fra Ante Čovo, gvardijan’

L.K.