Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SJEĆANJE: Tko je bio Egon Scotland, prvi ubijeni novinar u Hrvatskoj

26. srpnja 1991. ubijen je Egon Scotland, dopisnik lista Süddeutsche Zeitung. Bio je na putu iz Zagreba prema području kojeg su zauzeli pobunjeni Srbi, kako bi pokušao saznati gdje je nestala jedna njegova kolegica novinarka, jer se sumnjalo da je pala u ruke pobunjenih Srba.

Na prilazu hrvatskom selu Jukinac pokraj Gline, na vozilo u kojem se nalazio Scotland otvorena je vatra, iako je vozilo bilo jasno označeno natpisom “Press”.

Bili su automobilu s jasno vidljivim oznakama PRESS, a na ulazu u Glinu je na vozilo ispaljeno sedam snajperskih metaka. Jedan metak prolazi kroz svjetlo automobila i pogađa Egona u trbuh teško ga ranivši. Unatoč žurbi drugih novinara. Egon je iskrvario i umro nadomak sisačke bolnice. Kasnije će se utvrditi da je riječ bilo o protupancirnim mecima većeg kalibra.

Vijest je izazvala pravi šok među njemačkim medijima, jer tek tada su shvatili da je na području tadašnje Jugoslavije počeo rat. Naime, Egon Scotland bio je prvi njemački novinar koji poginuo u tom ratu. Za novinare u Njemačkoj dodatan šok predstavljala je i činjenica da je automobil u kojem se kretao Scotland bio jasno obilježen kao vozilo medija i takvo što za njemačku je javnost bilo nepojmljivo.

Njemački su novinari nakon toga osnovali udrugu „Novinari pomažu novinarima“ koja je kasnije prerasla u njemački ogranak Reportera bez granica.

Ubojstvo Egona Scotlanda, novinara njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, nalazi se u optužnici podignutoj protiv Dragana Vasiljkovića, tzv. Kapetana Dragana, kojem se trenutačno sudi za ratne zločine.

‘Audiosnimku na kojoj Dragan Vasiljković govori o tome kako je vodio napad na Glinu i okolicu u kojemu je ubijen moj suprug Egon Scotland, dao mi je japanski novinar Hiroshi Haji’, nedavno je u jednom hrvatskom mediju ispričala Egonova udovica, Christiane Schloetzer, također novinarka.

Njezino svjedočenje na splitskom Županijskom sudu predstavljalo je možda ključan dokaz u sudskom procesu protiv Vasiljkovića.

Pravni stručnjaci složili su se kako će najvjerojatnije audiozapis koji je Christiane Schlötzer predala sudu, a u kojemu je Vasiljković japanskom novinaru tri mjeseca nakon napada na Glinu potvrdio kako je preuzeo zapovjedništvo i vodio napad na taj hrvatski grad i okolicu 26. lipnja 1991., od 11 do 23 sata, biti ključan za utvrđivanje njegove odgovornosti za počinjeni ratni zločin.

Za Egonovu smrt se sudi kapetan Draganu, koji je, uza napad na Glinu i susjedna sela 26. srpnja 1991., optužen da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Na mjestu gdje je prije 26 godina na prilazu tada okupiranoj Glini ubijen novinar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung Egon Scotland, kojega su u automobilu s vidljivim natpisom “press” teško ranili srpski pobunjenici, a umro je na putu do sisačke Opće bolnice, u srijedu je postavljeno spomen obilježje.

Scotlandu, prvom novinaru poginulom u Domovinskom ratu, u srijedu su u glinskom naselju Jukinac, na mjestu ranjavanja, na poticaj Hrvatskog novinarskog društva, Grad Glina i Udruga Jukinac postavili spomen ploču koju je otkrio savjetnik za politiku i voditelj odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu Arne Hartig.

“Važno je da se prisjetimo svih žrtava rata. I danas novinari izvještavaju s mnogih ratnih područja u svijetu. Ohrabrujuće je da obilježavamo mjesta njihova stradavanja”, rekao je Hartig.

Upravo je Dragan Vasiljković upravljao akcijom srpskog napada na Glinu i okolicu, 26. srpnja 1991. godine, a u kojoj je ubijen tada 43-godišnji Egon Scotland. Poginuo je u tom napadu i civil Nikola Regić, a nekoliko ih je bilo ranjeno. Egon je bio prvi ubijeni novinar u Domovinskom ratu, a do 1995. godine poginut će ih 23-oje, od kojih osam stranaca.

“Ne možemo vratiti Egona, niti druge poginule novinare, no zalagat ću se da se svima njima odužimo podižući im spomenike ili imenovanjem ulica po njihovim imenima”, izjavio je u Jukincu Saša Leković, predsjednik HND-a.

Podsjetimo, u obrambenom domovinskom ratu u Hrvatskoj ubijeno je 15 Hrvatskih i 8 inozemnih novinara.

G.S./T.H.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...