Sjevernokorejski projektili usavršeni zahvaljujući motoru iz bivšeg SSSR-a?

Napetost između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje porasla je zadnjih tjedana “do razine kakva nije viđena nakon Korejskog rata” (1950-53)...

Streloviti napredak Pyongyanga u izradi projektila, razlog jake napetosti s Washingtonom, postignut je zahvaljujući motorima iz Ukrajine i Rusije, a najvjerojatnije su nabavljeni na crnom tržištu, piše u studiji Međunarodnog instituta za strateška istraživanja (IISS).

Napetost između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje porasla je zadnjih tjedana “do razine kakva nije viđena nakon Korejskog rata” (1950-53), ocjenjuju američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson i obrane Jim Mattis, nakon niza sjevernokorejskih balističkih pokusa i verbalnog rata koji je dolio ulje na vatru.

“Sa svakim pokusom stječu tehnološko znanje i možemo reći da napreduju brzinom koja je alarmantna”, upozorio je u nedjelju ravnatelj CIA-e Mike Pompeo.

Kako pokazuje studija stručnjaka Michaela Ellemana koju je IISS, britanski institut, objavio u ponedjeljak, projektile korištene u zadnjim sjevernokorejskim pokusima pokretali su motori konstruirani na temelju RD-250 koji se nekad proizvodio u tvornici u bivšem Sovjetskom Savezu, u današnjoj Ukrajini.

Sjeverna Koreja je u zadnje dvije godine uspjela predstaviti novi tip projektila srednjeg dometa Hwasong-12 i njegovu stariju inačicu Hwasong-14, interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je zadnjih tjedana dvaput uspješno ispitan. Takav uspjeh je potaknuo bojazan da bi Kim Jong-un mogao gađati američki kontinent nuklearnim oružjem.

“Nijedna zemlja nije u tako kratkom vremenu uspjela prijeći s kapaciteta srednjeg dometa na ICBM”, ističe Elleman u studiji. Po njegovu mišljenju, razlog tomu je što je “Sjeverna Koreja nabavila kvalitetan motor na tekuće gorivo od izvora u inozemstvu”.

U opširnom izlaganju, ovaj stručnjak za rakete dolazi metodom isključivanja do zaključka da se motor kojim se koristi Pyongyang, mogao preinačiti samo u pogonima ruske tvrtke Energomaš ili ukrajinske KB Južnoe. Nedvojbeno je, ocjenjuje, da sjevernokorejski inženjeri nemaju znanje potrebno za preinaku motora RD-250 kakav je korišten na njihovim lanserima.

Ukrajina i KB Južnoe u ponedjeljak su odlučno demantirali ove informacije. “Južmaš nikada nije imao i nema nikakve veze sa sjevernokorejskim raketnim programom, bilo svemirskim, bilo vojnim”, reagirala je tvrtka.

“Ukrajina nije isporučila Sjevernoj Koreji raketni motor ni drugu balističku tehnologiju”, dodao je Aleksandar Turčinov, tajnik ukrajinskog Državnog vijeća za sigurnost i obranu, koje je u izravnoj nadležnosti ukrajinskog predsjednika, osudivši “kampanju” ruskih specijalnih služba koje tako žele “prikriti svoje sudjelovanje u sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programima”./H

A.K