SKANDAL NA FILMSKOM FESTIVALU: “Nakon 29 godina četnici su uspjeli ući u Sarajevo…”

Organizatori Sarajevo Film Festivala (SFF) našli su se u kranje neugodnoj situaciji nakon što je na ovogodišnjem izdanju CineLink dana flmske industrije predstavljen novi uradak koji se priprema u Srbiji, a veliča četnički pokret.

Tijekom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u što je i glavni cilj CineLink-a koji povezuje filmske profesionalce iz regije tamo se ove godine našao i film kojega radi srbijanski redatelj Radoš Bajić a nosi naslov “Heroji Halyarda”.

U tom se filmu glorificira uloga četnika zbog spašavanja savezničkih pilota čiji su zrakoplovi u borbenim misija tijekom Drugog svjetskog rata oboreni nad područjem Jugoslavije.

Producent filma i ujedno direktor srbijanske produkcijske kuće Contrast studios Nedeljko Bajić kazao je tijekom sarajevskog predstavljanja kako je to njihov do sada najveći i najambiciozniji projekt.

Dodao je film sadrži poruke humanosti, čovjekoljublja, dobročinstva i herojstva.

“Naš projekt zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo”, kazao je Bajić.

Tijekom predstavljanja prikazani su i inserti iz filma koji bi trebao biti dovršen tijekom jeseni a na njima se vide četnici kao “dobri momci” koji su prijatelji savezničkih pilota.

“Operacija Halyard” bio je naziv za misiju koju su 1944. godine uspostavili Amerikanci kako bi organizirali evakuaciju svojih i britanskih pilota oborenih nad Srbijom a pri tom su se oslanjali na logističku potporu četnika Drže Mihailovića koji su kontrolirali dio teritorija pogodnog za uspostavu izletišta.

Različiti izvori spominju brojku od nešto više od 400 pilota i drugih članova posade koji su na ovaj način spašeni.

Ta činjenica poslužila je kao temelj revizionističkog pristupa povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji čiji je cilj prikazati četnike kao borce za slobodu a ne kao suradnike okupatora što su nedvojbeno bili.

Pokušaj sarajevske promocije tog revizionističkog pristipa možda bi prošao bez publiciteta da ga nije opazio novinar Dragan Bursać koji je na društvenom mrežama uputio oštru poruku organizatorima.

“Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju “Heroji Halyarda” je četnička drama Radoša Bajića”, napisao je Bursać.

Nakon toga su se oglasili iz direkcije SFF-a pojašnjavajući kako su i sami neugodno iznenađeni ali su istaknuli kako nije prikazan film već njegovi inserti iako ni to nije bilo odobreno i usuglašeno.

“Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju povijesnog revizionizma bilo koje vrste”, kazala je Andriana Copf, glasnogovornica festivala.

No priča je odmah postala predmetom dodatnih političkih obračuna.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagirala je zahtjevom za smjenama odgovornih u SFF-u koji su dopustili ovu blamažu jer to nanosi nemjerljivu štetu festivalu i Sarajevu.

“Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima”, izjavila je Karić uvjetujući ostavkama svaku buduću potporu SFF-u.

Pravnik iz Sarajeva Ernad Čomaga kaže, sramotno je prikazivanje dijelova ‘Heroja Halyarda’ koji slavi četnike.

“Imam jedno pitanje za sve nadležne u Sarajevu i u vezi SFF-a, sve političare s crvenog tepiha koji su glasali da se, između ostalog, financira i ovo. Imam pitanje za sve sponzore i organizatore: ‘Kad je taj Cecin koncert na Koševu? Sarajevo Film Festival je nastao kao kulturni otpor četničkom divljanju oko Sarajeva, kao prikaz neke normalnosti u nenormalnom okruženju četničkog bombardiranja ovog grada. Evo, 29 godina poslije, četnici su uspjeli ući u Sarajevo. Ne na tenkovima, ali na filmskom platnu uz aplauz publike koja sama nije znala što joj se dogodilo”, smatra ovaj mladi pravnik.

Ogorčen je što je Draža Mihailović na kraju prikazan kao heroj na filmskom platnu usred Sarajeva.

Iz direkcije SFF-a kažu da su i sami neugodno iznenađeni, no ističu da nije prikazan film, već njegovi inserti, iako ni to nije bilo odobreno i usuglašeno. Dodaju da neće dopustiti da se festival koristi za promociju povijesnog revizionizma bilo koje vrste.

Oglasilo se i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“U okviru biznis platforme Sarajevo Film Festivala – CineLink Industry Days, koju između ostalih sufinancira ‘Kreativna Europa’ program Europske Unije promoviran je četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film ‘Heroji Halyarda”, navode iz tog ministarstva u priopćenju.

Istaknuli su da je to protivno europskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan. “Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom”, dodali su.

Na kraju su istaknuli da je Sarajevo, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad. “Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe nismo otvoreni”, zaključuju.