SKANDAL U GRUBORIMA: PUPOVČEV SNV i VUČIĆEV IZASLANIK ZA ZLOČIN OKRIVILI SABORSKOG ZASTUPNIKA! “Prije je ubijao Srbe, sad protjeruje Pupovca!”

Danas je održan komemorativni skup za šestero srpskih civila koje su na današnji dan 1995. godine ubili pripadnici ATJ Lučko.

Komemoracija je održana u selu Plavno i zaseoku Grubori, a tamo su bili predstavnici nacionalnih manjina i Vlade.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u sjećanje na 25. kolovoza 1995., kada su pripadnici ATJ Lučko ušli u Grubore i ubili šestero srpskih civila.

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom Veran Matić izjavio je da se nekažnjeni zločini uvijek vraćaju i nanose iznova zlo, prenosi N1.

Matić je na komemorativnom skupu žrtvama zločina u Gruborima rekao da nekažnjeni načelnik postrojbe koja je počinila taj zločin 1995. Željko Sačić, ohrabren činjenicom da je izbjegao pravdi, protjeruje predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca, iz Hrvatske, “s istom retorikom mržnje, s govornim progonom, s rasističkim lažima”

“Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše, civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi”, rekao je i dodao da svi zločini moraju biti kažnjeni.

Sačić: “Nisam ni bio tamo”

 

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, no oslobođeni su optužbi.

“Iako su sudski utvrđene činjenice pokazale da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od procesuiranja Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko po zapovjednoj odgovornosti”, napominju iz SNV-a.

Podsjetimo, Željko Sačić svjedočio je 2016. godine na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini.

Objasnio je da je on na poleđinu Čelićeva izvješća napisao neke natuknice koje je, istaknuo je Sačić, Čelić kasnije iskoristio u pisanju novog izvješća. No Sačić je zanijekao da je Čeliću osobno diktirao novo izvješće, što je Čelić kazao u ranijem iskazu.

Govoreći o onom što se događalo u Gruborima u kolovozu 1995., Sačić je kazao kako tamo nije bio, a došao je 26. kolovoza 1995., nakon što je dobio izvještaj da se tamo nešto dogodilo, odnosno da je ubijeno šestero srpskih civila.

Kazao je i da je u izvješću Josipa Čelića pisalo da se na terenu ništa nije dogodilo, a dolaskom u Grubore, Sačić je vidio dvije spaljene kuće i tragove pucnjave po ostalim kućama.

“Bio sam uvjeren da je bila riječ o oružanom sukobu, a tako je poslije bilo zapisano i u ratnom putu jedinice. Nazvao sam generala Markača, kazao mu da ima mrtvih civila te da nam je Čelić lagao”, kazao je na suđenju Sačić.“

Ni danas ne znam tko je ubio te ljude, a volio bih znati”, rekao je tada Sačić, danas saborski zastupnik.