Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Skandalozan propust Državnog odvjetništva u Šibeniku: zbog greške u optužnici četnike optužene za brutalan ratni zločin nad civilima pravomoćno oslobodili krivnje!

Bivši pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine Nebojša Travica (54) i Željko Travica (51), zvani Žorž, pravomoćno su oslobođeni krivnje za sudjelovanje u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva na području Ervenika, i to zbog propusta šibenskog ŽDO-a koje, kako je to u svom rješenju naveo Vrhovni sud, nije u optužnici “naznačio koji bi propis međunarodnog prava bio prekršen u konkretnom slučaju”.

Vrhovni sud odlučio je tako još u lipnju ove godine, a presuda je tek sad javno objavljena. Travice su 1993. godine bili pravomoćno osuđeni na po 15 godina svaki, i to zato jer su zajedno sa Slobodanom KovačevićemDamirom Travicom, Veljkom Travicom, Vujom Šašićem, Vojislavom Romićem i Boškom Kovačevićem 18. siječnja 1992. godine na najstravičniji način ubili Hrvate Dragu Čengića, njegovu suprugu Nevenku te njihove malodobne sinove Slobodana i Gorana, tada u dobi od jedanaest i pet godina.

Svima se sudilo u odsutnosti kako devedesetih, tako i nakon obnove postupka, a Nebojšu Travicu zastupao je odvjetnik Jadran Franceschi, dok je drugog Travicu branio Petar Bačić.

Jedini zločinac srbin “krajišnik” koji služi kaznu za ovaj stravičan zločin je Damir Travica, koji je uhićen u Velikoj Britaniji i izručen Hrvatskoj u studenome 2008. godine, a kako on nije tražio obnovu postupka, odmah je upućen na odsluženje kazne.

Što se tiče srba Nebojše i Željka Travice, u obnovljenom postupku više se nisu teretili za ubojstvo četveročlane obitelji, nego za maltretiranje, prijetnje, pljačku i zastrašivanje civila s područja Ervenika te uništavanje njihove imovine od svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. godine.

Splitski Županijski sud je 10. lipnja 2015. godine nepravomoćno stavio izvan snage osuđujuće presude iz devedesetih te ih je oslobodio krivnje. Naravno, ŽDO se žalio, no njihova je žalba odbijena.

“Nije u pravu žalitelj kada tvrdi da je prvostupanjski sud povrijedio kazneni zakon oslobodivši optuženike Nebojšu Travicu i Željka Travicu od optužbe za krivično djelo iz članka 120. stavka 1. OKZRH. Naime, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz ovog članka je krivično djelo blanketne prirode i obuhvaća razne modalitete izvršenja. Stoga, za opstojnost tog krivičnog djela nije dostatno da su počinjene radnje koje su sadržane u zakonskom opisu djela, jer to još uvijek ne znači da je počinjen ratni zločin, već je odlučno da su te radnje počinjene kršenjem pravila međunarodnog prava

Stoga je u činjeničnom opisu krivičnog djela, kako to pravilno zaključuje i prvostupanjski sud, potrebno navesti koja su to pravila međunarodnog prava prekršena, jer se jedino na taj način može utvrditi jesu li ostvarena bitna obilježja krivičnog djela ratnog zločina”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda, u kojem se napominje i da “u optužnici nije naznačeno koji bi propis međunarodnog prava bio prekršen u konkretnom slučaju, pa su na takav način u činjeničnom opisu optužnice izostali bitni elementi zakonskog obilježja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

Ističe se i da zakonitost pobijane presude nije dovedena u pitanje time što činjenični opis pravomoćne presude (iz 1993. godine) nije sadržavao propise međunarodnog prava.

“Sud je u konkretnom slučaju vezan činjeničnim opisom krivičnog djela sadržanog u optužnici podignutoj nakon provedene istrage u obnovljenom postupku 30. travnja 2014. i izmijenjenoj na raspravi 8. lipnja 2015. godine”, zaključuje Vrhovni sud.

Srbi su zvjerski likvidirali cijelu hrvatsku obitelj Čengić…Foto-Braniteljski portal-Arhiva

T.H.

Najnovije

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...