Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SKANDALOZNO: Izjava novoizabranog srednjoškolca – HNS-ovog konzula Blažekovića o obrazovanju podignula buru u Saboru

Gostujući u sinoćnjoj HTV emisiji Otvoreno HNS-ovac Boris Blažeković očitovao se o zamjerkama na njegovo imenovanje na mjesto generalnog konzula Republike Hrvatske u New Yorku. Tvrdi da su njegovi uvredljivi statusi na Facebooku o predsjednici, premijeru i američkom predsjedniku Trumpu izvučeni iz konteksta. Blažeković smatra i da obrazovanje nije bitno za obnašanje funkcije konzula.Naravno, sve je te statuse pisane po Facebooku pobrisao.

Da su porasli apetiti HNS vidljivo je i iz novog skandaloznog primjera.

Naime HNS je ponajprije najviše potraživao da reforma školstva i obrazovanja bude ono što bi njih najviše okupiralo. Međutim okolnosti i politički apetiti s obzirom na klimavu koaliciju uzimaju svoj danak i u biranjma konzula, u ovom slučaju novoizabranog konzula u New Yorku HNS-ovca Borisa Blažekovića koji ima završenu samo srednju školu što nikako nije dobro, tvrde iz oporbe.

HNS-ovac Boris Blažeković -Vesna Pusić-ex ministrica vanjskih poslova

“Ja bih rekao da ovaj potez predsjednice Republike, HNS-a i Vlade HDZ-a daje za pravo onima koji kažu da je najbolji diplomat na ovim prostorima bio po struci bravar. Tako da ovim možda potvrđuju da im nije stalo do stručne spreme”, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

“Vrlo opasna izjava ako na taj način promatramo stvari jer upravo je to dovelo hrvatsko društvo do ovog stanja u kojem se danas nalazimo – da se stranačka pripadnost često stavlja ispred znanja, stručnosti, kompetencija pojedinih ljudi”, rekao je Tomislav Žagar iz Mosta.

Blažeković kaže da za mjesto konzula nije uvjet nikakvo obrazovanje, što bi drugim riječima moglo značiti da netko tko je bio na bauštelu vani i naučio nekoliko jezika slobodno može sa srednjom pučkom školom biti hrvatski konzul.

Obzirom da je dobro poznato da hrvatska diplomacija odavna ne funkcionira skorona nikakav način, odabirom Blažekovića bi se sad, bez obzira na nekompetentnost stanje “naglo poravilo”. Da nije smiješno bilo bi žalosno da žalosnije ne može biti.

Treba li Hrvatska profesionalnu i stručnu diplomaciju ili joj to nije važno?

Nema stručne kompetencije koje bi bi morale biti presudne u odabiru diplomata koji će predstavljati Hrvatsku u inozemstvu. Odabir ovog konzula koji i sam kaže da nije završio nikakav fakultet je jako kontraverzan i diskutabilan. Po kojoj su osnovi određene baš njegove kompetencije pokušao je pojasniti Mate Granić koji između ostalog kaže da je važno kako ga primaju u dijaspori i kako ga primaju domaćini, dok kontraverzni predsjednik HNS Vrdoljak kaže da novi konzul govori nekoliko stranih jezika, talijanski, francuski dok njegove ostale komunikacijske i diplomatske vještine ne spominje, očito iz intervjua koji je dao za HRT da niti sam Vrdoljak jako malo zna o novoizabranom konzulu Blažekoviću.

Međutim, praćenjem društvenih mreža kao i komunikacije sa New Yorkom, neslužbeno se doznaje da će Blažeković u New Yorku imati “jako topao doček”.

Sve u svemu jako kontravezna odluka Odbora za vanjsku politiku.

Što će na sve ovo reći školovani i kompetentni koji su primorani bježati van iz Hrvatske, jer nisu politički podobnici?

Kod tolikog broja vrhunski školovanih kadrova u Hrvatskoj koji vrhunski govore i pišu po tri četiri strana jezika i imaju sve kompetencije, Hrvatska se odlučuje iz gnjezda HNS uhljebiti još jednog od mnogobrojnih nekompetentnih kadrova, ne samo u stranoj diplomaciji već i po hrvatskim institucijama.

Sve se više priča i većinom po društvenim mrežama piše o tom da se politički uhljebi u hrvatskoj ne postavljaju samo po političkoj već navodno i po drugim opredjeljenjima.

Na ovom se portalu godinama piše; dok Hrvatsku ne preuzmu sposobni a ne podobni, mogu političari donositi kakve god hoće “nove reforme” ali Hrvatska će sa podobnima se urušiti u potpunosti, a sa sposobnima možda i postoje još nekakve šanse da se Hrvatska izvuče iz gliba koji je već dobrano došao do grla.

Ante Š.

 

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...