Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Skoko: Domovinski pokret se isprofilirao u ozbiljnu desnu stranku

Foto:HRT

 

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko Dnevniku HTV-a osvrnuo se na rezultate HRejtinga koji je prošao 10 izbornih jedinica (bez D’Hondta i uz mogućnost statističke pogreške skoro 4%). Prema njima HDZ osvaja 60 mandata, 44 SDP, Domovinski pokret 14, po 9 Most i Možemo.

Tko će do 76 mandata?

Skoko kaže kako je jako teško odgovoriti ns pitanje tko će lakše doći do 76 mandata potrebnih za sastavljanje Vlade.

“Anketa je uvijek prognoza, zatečeno stanje u određenom trenutku. I dok mi ovo govorimo sigurno se mijenjaju podaci. S druge strane, sigurno je veliki broj malih političkih opcija koje imaju šansu prijeći izborni prag i jednostavno ne možemo predvidjeti uz toliko odstupanje. U svakom slučaju, kada rezimiramo ove podatke, sasvim je sigurno da u izbornoj noći nećemo moći s preciznosti reći tko će sastaviti Vladu“, kazao je.

Dodao je da, kako stvari stoje, HDZ prolazi relativno dobro, tri mandata manje nego prošli put, uključujući samu dijasporu.

“S druge strane, što se tiče samog SDP-a, vidimo porast. Međutim, nakon toga efekta koji je dao predsjednik Milanović, očekivali smo i više, i ako uzmemo u obzir i sve te koalicijske partnere u toj jednoj širokoj koaliciji. Što se tiče ostalih opcija, mislim da mogu biti zadovoljni s ovim rezultatima i mogu se nadati da će tako izgledati i u samoj realnosti na izborima”, rekao je Skoko.

SDP- ova kampanja otišla u krivom smjeru

Skoko je smatra da je kampanja SDP-a u jednom trenutku otišla u krivom smjeru. Očekivalo se više nakon objave da će njihov kandidat “za premijera” biti Zoran Milanović.

“Zoran Milanović nedvojbeno je dao veliki poticaj samom SDP-u, izbacio na površinu kao relevantnu stranku. Međutim, u jednom je trenutku kampanja je postala previše negativna, previše negativne retorike koja je čak dio birača sigurno odvratila od te opcije“, smatra Skoko.

Dodao je kako smo osim najave jedne velike represije, uhićenja i slično čuli relativno malo obećanja.

“Kada birači procjenjuju neku političku opciju oni žele na neki način doživjeti malo optimizma, odnosno vidjeti kako će izgledati hrvatska budućnost. Premalo smo čuli konkretnih poruka, a previše plašenja”, dodaje.

Smatra kako su neki od koalicijskih partnera unutar Rijeka pravde uistinu pretjerali u svojoj retorici.

“Recimo, ne znam čemu potreba političke protivnike nazivati prokletnicima i slično. Mi smo se naslušali proteklih tjedana uistinu tako grubih riječi od ove opcije”, istaknuo je.

Je li Domovinski pokret jezičac na vagi?

Skoko je komentirao i Domovinski pokret. Komentirao je hoće li oni biti ti tvrdi pregovarači i jesu li ključ prevage u sastavljanju vlade.

“U ovom trenutku vidimo da Domovinski pokret stoji relativno dobro. Oni su se isprofilirali kao ozbiljna desna stranka i tako oni ostavljaju otvorena vrata i jednoj i drugoj opciji. Zapravo, vrlo teško je razumjeti sada koji dio bi se priklonio Plenkoviću ili Milanoviću. Naravno, oni moraju paziti da ne ponove onu grešku koju je svojevremeno napravio Most, a to je, budu li previše plesali između dva tabora, postoji mogućnost da isprovociraju nove izbore, a na novim izborima obično birači kažnjavaju onoga tko je odgovoran za sve to skupa”, kaže Skoko.

Na pitanje koliko je Domovinski pokret čvrst, Skoko je rekao da sigurno postoji dio onih koji gledaju na suprotne strane.

“Prema tome nije isključeno da dođe, recimo nakon izbora, do potpuno oprečnih stajališta unutar same stranke. Na njima je sada veliki fokus zato što oni mogu i s jednima i s drugima. Vidimo da ostale opcije su izričite, od Mosta do samog Možemo”, dodao je.

Kaže kako je zanimljiva situacija s Možemo prema anketi HRejtinga. Smatra da Možemo nije dovoljno iskoristio upravo tu mogućnost izlaska Milanovića i SDP-a.

“Ostali su dosta zbunjeni nakon što su izgubili tu svoju poziciju i nisu se na pravi način postavili prema SDP-u i samom Milanoviću. Tako da u ovom trenutku mi ne znamo bi li oni podržali Milanovićevu Vladu ili ne. Ne znamo bi li sudjelovali s desnicom, rekli su izričito da ne, ali vidimo da Milanović ipak ostavlja tu mogućnost. I tako nisu uspjeli privući one nezadovoljne birače lijeve opcije, koji nisu zadovoljni SDP-om i Milanovićem”, pojasnio je Skoko.

Četiri posljednja dana kampanje

Četiri su dana do kraja kampanje. Upitan mogu li se promijeniti stvari Skoko je rekao kako misli da je veliki dio birača već donio odluku. Iznio je optimističnu i pesimističku verziju završetka kampanje.

“Još uvijek se treba boriti za one neodlučne, kojih ima negdje od 5 do 10 %. U optimističnoj verziji ovih zadnjih nekoliko dana ćemo konačno vidjeti ta lica koja bi trebala nositi te promjene, odnosno raditi za budućnost Hrvatske. Dosada ih nismo vidjeli. Nadam se da će biti fokus na programima”, rekao je.

“U onoj pesimističnoj verziji mislim da će se izvlačiti teško oružje i lupati do kraja. Međutim, ono što bi morali znati u svim izbornim stožerima, ljudi su već zaglušeni tom negativnom retorikom i bojim se da bilo koje otvaranje novih tema više ne pada na plodno tlo“, kazao je Skoko, piše HRT.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...