Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SLAVIMO LI ZAISTA ILI ZATIREMO POBJEDU PROTIV AGRESORSKE SRBIJE U RATU ZA NAŠU DOMOVINU HRVATSKU ?

Narod koji ne cijeni svoju prošlost, ne zaslužuje ni budućnost! 

Brojni narodi u svijetu slave svoju prošlost i opstojnost pa temeljem takvih tradicija obilježavaju se različite obljetnice velikih i važnih događaja te postoje institucije povijesnih i ratnih muzeja na koje su su pripadnici tih naroda itekako ponosni…

Moderna hrvatska država koja postoji tek 30 godina plebiscitarnom voljom hrvatskog naroda, morala se boriti protiv srpske agresije za očuvanje svoje samostalnosti u svetom obrambenom Domovinskom ratu.

Narav agresije na Republiku Hrvatsku u svojoj osnovici je etničko čišćenje dajući joj genocidno značenje, uz smišljeno uništavanje i zatiranje svih kulturnih obilježja hrvatskoga naroda.

Neprekidno srpsko granatiranje gradova s veće udaljenosti, često bez moguće aktivne obrane, dalo je pečat  razaranjima u Domovinskom ratu.

Hrvatski branitelji svojim su djelima u teškim vremenima agresije, bombardiranja, stalne opasnosti za život, straha i neizvjesnosti bili najsvjetlija točka građanima i nada za zaustavljanje nasilne agresije, razaranja i ubijanja.

U neravnopravnoj borbi suočeni s višestruko nadmoćnijim neprijateljem, hrvatski branitelji neustrašivošću i snagom zajedništva izvojevali su, do sada u svijetu nepoznatim taktikama ratovanja, veličanstvenu pobjedu i stvorili temelje današnje samostalne demokratske hrvatske države.

Iz vremena Domovinskog rata tako su proizašle vrijednosti hrabrost, odlučnost, solidarnost, humanost, poštenje, zajedništvo kao temeljne vrijednosti hrvatskog naroda i države. 

Ove godine diljem lijepe naše slave se velike 30 obljetnice ustroja obrambenih postrojbi hrvatske vojske  i događaja koji su označili prekretnice u novim saznanjima i promijenile povijest.

Jedan od takvih najbrutalnijih događaja je izlazak tenkova i oklopnih transportera zloglasne JNA na Vukovarskoj ulici u Osijeku 27. lipnja 1991. kada su demonstrirajući silu oštetili i uništili desetke vozila i legendarnog crvenog fiću te ozlijedili nekoliko građana. Otpor koji su tada pokazali mirni građani Osijeka na silu čelika i oružja, srećom je zabilježen kamerom, ušao je u svjetsku povijest kao simbol otpora i pravedne borbe jednog naroda za slobodu i miran život. 

Da nije odvažni i hrabri snimatelj HRT-a Žarko Plevnik snimio scenu brutalnog uništavanja malog crvenog fiće, koji je postao svehrvatski simbol otpora velikosrpskoj agresiji, vjerojatno bi čitav taj događaj ostao samo mit. Ovako je postao svima dostupna i neoboriva istina o odlučnosti, nepokolebljivosti i hrabrosti građana Osijeka i čitavog hrvatskog naroda u ratu za slobodu.

Malo je u povijesti svjetskih ratova simbola koji na tako snažan i upečatljiv način ukazuju na ratne strahote koje su ubrzo uslijedile.

Kultura sjećanja ukazuje nam i nalaže da taj događaj označimo, trajno demistificiramo i dostojanstveno obilježimo u duhu pobjednika i u skladu sa kulturnom tradicijom univerzalnim jezikom glazbom i koncertom upravo na tom mjestu. Glazba kao zvonka radost najbolji je i najljepši odraz ispisivanja novih stranica svijetle i prosperitetne budućnosti u duhu zajedništva, slobode, ponosa i sreće.

Što su branitelji Osijeka dobili za svoju žrtvu i hrabrost? 

Najvažnije povijesno vrijeme ‘90-tih, uspostave i obrane hrvatske države u Domovinskom ratu zaslužuje muzejsku instituciju u Osijeku, koja će na najvišoj kulturno-povijesnoj razini prenositi istinu i slavu branitelja  mladim generacijama. Hrvatski branitelji zaslužuju i primjerenu zdravstvenu skrb kako bi se zaustavila njihova nagla, prerana smrtnost sa 50 godina i dostojanstvena starost u instituciji  Hrvatskog veteranskog doma.

Do tada će crveni fićo i grafit na zidu “OSIJEK NEPOKORENI GRAD” biti samo instalacija i dekoracija, a ne pokazatelj stvarne brige i odnosa društva prema hrvatskim braniteljima, zaštite njihovih zasluga i dostojanstva, kao i promicanja slavne pobjedničke povijesti čitavog hrvatskog naroda.

KAKVU PORUKU ŠALJEMO MLADIM GENERACIJAMA O HEROJIMA DOMOVINSKOG RATA STEREOTIPNIM PROTOKOLIMA PALJENJA SVIJEĆA I POLAGANJA VIJENACA ? 

Ponovo je neprihvatljiva, poltronska i anacionalna politika zaključala Osijek i uskratila nam pravo da domoljubnim koncertom obilježimo zajedništvo hrvatskih branitelja, domoljuba i građana iz cijele Hrvatske i šire, pravo na pjesmu i radost pobjednika, važnu poruku mira i ljubavi iz nepokorenog grada. No, ni apsurdnim, nemoralnim, ponižavajućim i licemjernim ponašanjem ne možete nam zabraniti i oduzeti zasluge u Domovinskom ratu na konačnom zaustavljanju agresije na Osijek i Hrvatsku, kao niti snove da će jednom pozicionirana vlast poštovati svoje istinske heroje.

Stidite li se Vi nesposobni koji ste svojim iracionalnim djelovanjem zaustavili sposobne ili ih još pokušavate zaustaviti u realizaciji njihovih hvalevrijednih projekata.

Poštovanje prošlosti je dio kulture jednog naroda, a svaka zabrana i teror političkog establišmenta nameće otpor i borbu za vlastite vrijednosti. 

Ako je to ta vaša nova neupitna energija nove kukuriku koalicije može vas biti sram.

Nastupa li upravo doba novog totalitarizma, kada će vrijednosti domovine biti minorizirane i zabranjene ili će se probuditi svijest i prevladati razum bar u onim strukturama javnog života koji unatoč trenutačnim političkim silnicama imaju bar malo domoljublja negdje u dubinama svojih savjesti? 

Heroji Osijeka

M.M. /Braniteljski portal

 

 

Najnovije

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...

Petrov: ‘Za mene je rodna ideologija smrt za društvo’

  Božo Petrov doktor je medicine, psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik stranke Most.  U intervjuu za Narod.hr ističe glavne točke predizbornog programa za parlamentarne izbore,...

Fra Mario Knezović: Politički izborni kompas za vjernike!

 Foto:Facebook     Jutros me Facebook podsjetio da smo na današnji dan 2018. bili na prosvjedu protiv izglasavanja Istanbulske konvencije. Tada su naše potpise proglasili nedostatnim, nevaljanim,...