Slovenija objavljuje rezultate istrage arbitražne afere…

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih službi sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa arbitraže. Izvješće na 150 stranica opisuje sve što se događalo i ima oznaku tajnosti. No, pripremljen je i dio koji se može objaviti.

– Pahor: Blokada Hrvatske može se izbjeći

– Upozoravamo na jasnu  odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali  uhvatili u laži. Taj će materijal nadležnim državnim tijelima pomoći u određenim postupcima, a očekujem da će se postaviti i pitanje političke odgovornosti upletenih, kazao je predsjednik povjerenstva i predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin.

Integralni tekst izvješća povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvješće u povjerenstvu sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka potvrđeno jednoglasno. Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti iskaza koje su dali akteri afere – više osoba iz slovenske visoke politike, te različitih ministarstava.

Povjerenstvo je među ostalima ispitivalo sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova u vrijeme kad je njegova službenica i diplomatkinja Simona Drenik preko bivšeg slovenskog člana arbitražnog suda, suca Jerneja Sekoleca, nastojala utjecati na rad tog sudišta o graničnom sporu s Hrvatskom. Iskaze su, osim njih, dali i visoki dužnosnici s područja sigurnosti, ali i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora, te nekadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Tonin je u više navrata odgovornost za krah arbitražnog procesa pokušavao javno naprtiti Karlu Erjavcu. Erjavec je pak ustrajno tvrdio da za nedopuštene kontakte Sekoleca s dužnosnicom ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih odobrio, te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici, donosi HRT…

T.H.