SLOVENIJA: Rast potpore Janši i Šarecu, Židanovi socijaldemokrati u padu

Da su izbori održani ove nedjelje, Janša, koji je politički veteran jer stranku vodi već pune 24 godine, dobio bi...

fah

Slovenija je ušla u zadnji tjedan kampanje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 3. lipnja, a najnovija projekcija koju u ponedjeljak objavljuju mariborski list “Večer” i ljubljanski “Dnevnik” sugerira da bi u nedjelju kao relativna pobjednica mogla slaviti oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, dok bi drugi najveći broj mandata dobila Lista Marjana Šarca (LMŠ).

Da su izbori održani ove nedjelje, Janša, koji je politički veteran jer stranku vodi već pune 24 godine, dobio bi 24 posto glasova, dok donedavno gotovo anonimni gradonačelnik Kamnika, Šarec, koji se ranije bavio glumom i bio kandidat na lanjskim predsjedničkim izborima, dobiva 18,1 posto, prema projekciji koju je za mariborski list “Večer”  i ljubljanski “Dnevnik” potkraj tjedna napravila agencija Ninamedia. Anketa je napravljena analizom višekratnih anketnih mjerenja metodom tracking poll, kojom se ispituje variranje rejtinga pojedinih stranaka, a provedena je na uzorku od 900 ispitanika.

Ispitivanja su, navode slovenski mediji, pokazali nešto veći trend rasta kod Šarčevih birača, ali i uvjerljivu prednost Janšine stranke.
S druge strane, Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, koji su vodili u ispitivanjima pred koji mjesec, znatno su pali i trenutno bi za njih glasovalo  12,6 posto birača.

Pad potpore stranci koja se smatra okosnicom eventualne lijeve koalicijske vlade, ako bi nju omogućio postizborni, rezultat je “promašene predizborne kampanje”, navodi “Večer”. Neki mediji upozoravaju i na nedostatak karizme i nesigurne medijske nastupe Dejana Židana,  njenog lidera i aktualnog ministra poljoprivrede u Cerarovoj  vladi na odlasku, kojega je u politički život uveo Borut Pahopr, sadašnji predsjednik države, a prije toga dugogodišnji lider slovenskih socijaldemokrata. Prema navedenoj projekciji, u slovenski parlament, osim ove tri, uvrstile bi se još i sljedeće stranke: Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara (9 posto glasova), Nova Slovenija – Kršćanski demokrati (NSI) Mateja Tonina (8,8 posto) te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca sa  8 posto, a Isto toliko dobila bi, po projekciji, i Ljevica (L) Luke Meseca.

Stranka bivše premijerke Alenke Bratušek i Slovenska nacionalna stranka  (SNS) Zmage Jelinčiča za sada dobivaju potporu ispod i oko 2,5 posto glasača, što je znatno ispod 4 posto potrebnih za dobivanje zastupnika u novom sazivu parlamenta. Da će “sasvim sigurno” izaći na izbore odgovorilo je 50,7 posto ispitanika u anketama na osnovi kojih je rađena projekcija “Dnevnika” i “Večeri” šest dana pred otvaranje birališta.H

G.S.