Slovenski premijer ne vjeruje u iskrenost Tajanijeve isprike: ‘Izrekao je to s figom u džepu’…bilo bi pravilno da Tajani zbog toga dade ostavku…

TAJANI TREBA DATI OSTAVKU...

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dodao je da bi bilo pravilno da Tajani zbog toga dade ostavku sa svoje pozicije, no da sumnja da će se to dogoditi…

LJUBLJANA Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da ne vjeruje u iskrenost isprike predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u vezi njegovih nedavnih izjava kojima je uvrijedio Slovence i Hrvate te također istaknuo kako rastući populizam u Europi mora biti poticaj za izlazak na europske izbore…

»Ta je isprika bila izrečena, rekao bih, napola, s figom u džepu, tako sam je shvatio«, kazao je Šarec u razgovoru za Slovensku televiziju.

»Slažem se s našim predsjednikom Borutom Pahorom da Tajanijeve izjave u Bazovici kod Trsta treba razumjeti kao teritorijalne zahtjeve«, kazao je Šarec u razgovoru za emisiju »Politično« slovenskog javnog tv-servisa, te dodao da su to izjave koje ne spadaju u 21. stoljeće i da otvaraju još »nezacijeljene rane« Slovenaca koji su trpjeli pod talijanskim fašizmom.

No, takve izjave ne treba podcjenjivati jer dolaze u vrijeme političke krize u Europskoj uniji, kad se javljaju »razni populizmi« i kad popularnost doživljavaju i političari koji se služe populizmom, kazao je Šarec.

Dodao je da to mora biti dodatan razlog da što više slovenskih birača izađe na ovogodišnje izbore za Europski parlament i kaže ‘ne’ takvim tendencijama, jer porast takvih raznih ideja može učiniti europsku budućnost »manje svijetlom«.

Šarčeva stranka, Lista Marjana Šarca (LMŠ), odlučila je na europske izbore izići sa svojom samostalnom listom, iako je mjesec dana pregovarala s drugim liberalnim strankama iz vladajuće koalicije, Cerarovom Strankom modernog centra (SMC) i Strankom Alenke Bratušek (SAB), o izlasku na izbore s kandidatima na zajedničkoj listi, navodno zbog neslaganja oko toga čiji će kandidati na listi zauzeti prva mjesta.

Te se stranke razlikuju i po profiliranju slovenske vanjske politike pa je tako Miro Cerar kao ministar vanjskih poslova zahtijevao da Slovenija što prije prizna privremenog venezuelskog predsjednika Juana Guiadoa, dok su Šarec i Bratušek djelovali opreznije i oklijevali.

Slično je bilo i oko reakcija na Tajanijeve izjave o »talijanskoj Istri i Dalmaciji«, na koje je Šarec reagirao oštro i odmah te prešutno podržao njihovu peticiju sa zahtijevom za ostavkom Tajanija s kojom su izašli koalicijski Socijalni demokrati (SD), dok je Cerar prihvatio Tajanijevu ispriku, a njegova stranka predložila da se s Tajanijem održi sastanak pomirenja, prilikom planiranog sastanka u nekadašnjem tršćanskom nacističkom logoru Risiera, što ga je predložila europovjerenica za promet Violeta Bulc, članica Cerarove stranke.

Europska povjerenica predložila je prošlog tjedna predsjedniku Europskog parlamenta zajednički simbolički posjet mjestima gdje su stradali Talijani i Slovenci u 2. svjetskom ratu. Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, Bulc predlaže da 25. travnja, na talijanski Dan oslobođenja, oni zajedno posjete Risieru i Bazovicu kod Trsta, kako bi obilježili uspomenu na talijanske žrtve bačene u fojbe, kraške jame, u području pod nadzorom jugoslavenskih partizana te istodobno posjetili i obližnje mjesto Gmajnu, gdje je spomenik slovenskim antifašistima koje su strijeljali talijanski fašisti.

Kako pišu slovenski mediji, Tajani je načelno pristao na taj susret pomirenja i zajednički posjet mjestima sjećanja na žrtve 2. svjetskog rata.H

D.K.