SMIJETE LI LOMITI TABLETE? Mnogi to čine kako bi ih lakše progutali, ali kod ovih se lijekova smanjuje djelovanje

NIJE SVEJEDNO

Lomeći tablete, lako biste mogli unijeti u organizam previše ili premalo lijeka, što može smanjiti njegovu učinkovitost i uzrokovati neželjene nuspojave.

Neke su tablete uistinu goleme pa su pacijenti skloni prepoloviti ih prije gutanja kako bi si olakšali život. Ipak, ne smiju se sve vrste tableta lomiti, upozoravaju liječnici. Uvijek prije početka uzimanja određenih tableta pitajte liječnika ili ljekarnika postoji li u tom slučaju rizik od smanjenog djelovanja.

Ovo je poseban problem kod tableta koje zahtijevaju preciznu dozu, kao što su lijekovi za tretiranje bipolarnog poremećaja te srčanih bolesti.

“Lomeći tablete, lako biste mogli unijeti u organizam previše ili premalo lijeka, što može smanjiti njegovu učinkovitost i uzrokovati neželjene nuspojave”, zabrinut je Anshu Bhimbat, farmaceut iz Buckinghamshirea.

Tablete protiv bolova s ibuprofenom i paracetamolom imaju jednu katastrofalnu posljedicu za žene

Neke tablete, nadalje, imaju zaštitni sloj koji kontrolira doziranje lijeka nakon što dođe u želudac. Rezanje je u ovom slučaju izrazito opasno jer se tada lijek ne oslobađa predviđenom brzinom i može stvoriti iritaciju želuca.

Imate li problem s gutanjem tableta, konzultirajte se s liječnikom da vam prepiše sirup ili neku drugu alternativu, piše Daily Mail.