Snage SAD-a bombardirale tvornice droge u Afganistanu

Afganistan je ove godine proizveo najviše opijuma u svojoj povijesti - procjenjuje se 9000 tona, objavio je prije nekoliko dana ured UN-a za droge i kriminal...

fah

Snage SAD-a su u napadima iz zraka bombardirale nekoliko pogona za proizvodnju droga u Afganistanu, objavio je u ponedjeljak američki zapovjednik i čelnik NATO snaga u toj zemlji.

Napadi su bili usmjereni na izvore financija talibana, rekao je general John Nicholson i dodao da će se takvi napadi nastaviti.

Zajednička operacija s afganistanskim snagama provedena je u nedjelju navečer u južnoj pokrajini Helmandu, rekao je Nicholson na konferenciji za medije.

Helmand nije samo središte proizvodnje droge u Afganistanu, gdje se proizvodi 80 do 90 posto svjetskog opijuma, nego je i najveće uporište talibana u Afganistanu.

Ured afganistanskog predsjednika je objavio da je u Helmandu uništeno osam tvornica za preradu narkotika.

Qari Jusuf Ahmadi, glasnogovornik talibana, odbacio je te tvrdnje.

“Na tom području nema nikakvih tvornica droge. Oni (SAD i afganistanska vlada) samo žele prikriti da su bombardirali civile”, napisao je na Twitteru.

Po Vijeću sigurnosti UN-a, 400 milijuna dolara, koliko se procjenjuje da su talibani prošle godine zaradili trgovinom drogom, predstavlja oko polovice ukupnih prihoda pobunjenika.

Afganistan je ove godine proizveo najviše opijuma u svojoj povijesti – procjenjuje se 9000 tona, objavio je prije nekoliko dana ured UN-a za droge i kriminal.   

S obzirom na prošlogodišnjih 4800 tona, to je povećanje od 87 posto proizvodnje opijuma najvećega svjetskog proizvođača ilegalnih tvari, navodi se u izvješću.

Ukupno 328.000 hektara zemlje iskorišteno je kultiviranje opijuma, kaže se u izvješću, što je povećanje od 63 posto u usporedbi s godinom prije.H

A.K.