ŠOK NA KRAJU GODINE: SPORTSKA VELESILA IZBAČENA IZ SVIH NATJECANJA NA ČAK ČETIRI GODINE Ostali bez Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva!

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije...

Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je danas vijest koja je šokantna za ruski sport i sportaše!…

Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Bez obzira na izrečenu zabranu, Rusija će se moći natjecati na Europskom nogometnom prvenstvu sljedeće godine i to kao jedan od domaćina jer UEFA ne podliježe sankcijama WADA-e. Po parametrima koje definira Svjetska antidopinška agencija, naime, EURO ne spada u kategoriju ‘velikog natjecanja’.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo.

Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

D.J.