ŠOLJIĆ ZA HMS: Pita se zbog čega bi neki dužnosnik iz BiH dolazio odavati počast Hrvatima žrtvama ratnih zločina u Vukovar ako prethodno nikada nije odao počast hrvatskim žrtvama u BiH

Na dan pada Vukovara, 18. studenog 1991. politički predstavnici Hrvata u BiH uspostavili su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Prije nekoliko dana bila je obilježena obljetnica jednog i drugog događaja. Bivši ministar obrane Herceg Bosne, a potom Federacije BiH, čiji je bio i predsjednik Vlado Šoljić rekao je pred njeno obilježavanje za Hrvatski Medijski Servis kako će i ove godine 32. obljetnica osnivanja HZ HB biti dostojanstveno i primjereno obilježena kako to i priliči jednom od tri, po njegovom mišljenju, najvažnija događaja, odnosno najvažnije odluke hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

Na upit zbog čega je odluka o osnutku Hrvatske zajednice Hereg Bosne posebno važna Šoljić kratko odgovara:

-Zato što u BiH gdje nije bilo HZ HB i HVO-a danas gotovo i nema Hrvata jer su u ratnom razdoblju prognani, a nakon rata se nisu vratili jer za to nisu stvoreni uvjeti. Umjesto komentara o tome bolje govori ova tabela koju bi volio da objavite

U BiH danas živi samo polovica od predratnog broja Hrvata što govori da su Hrvati u BiH u demografskom pogledu najveći gubitnici, kaže Šoljić.

Upitan kako komentira sve što se događa vezano za obilježavanje pada Vukovara u Hrvatskoj uključujući i najavu predsjednika RH Zorana Milanovića o mogućem dolasku nekih dužnosnika iz drugih zemalja pri čemu je spomenuo samo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, Šoljić kaže:

-Vukovar je simbol zajedništva, žrtve i pobjede hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i svako korištenje te obljetnice u dnevno političke potrebe ili za osobne i stranačke interese je nedopustivo i štetno. Ja ne spadam u one osobe čiji bi poziv na razum i opći interes imao neku težinu ali ovom prigodom mogu bar izraziti želju da obljetnica bude obilježena na dostojanstven način, da ne bude nekoliko kolona, da u središtu pozornosti bude Vukovar kao simbol svega što Vukovar uistinu predstavlja. Jedino tako neće biti gubitnika ni pobjednika, svi će biti pobjednici osim onih koji ne žele dobro ni Republici Hrvatskoj ni hrvatskom narodu u cjelini.”

Kad se radi o Milanovićevoj najavi dolaska bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Vukovar, Šoljić kaže kako je njegovo pravo kao i pravo drugih visokih dužnosnika RH da pozivaju sebi ravne dužnosnike iz drugih zemalja.

-Osobno smatram da je svako dobro došao u Vukovar ako dolazi u dobroj namjeri i čista srca. Vjerujem da nije dobro pozivati u Vukovar one za koje se pouzdano zna da Franju Tuđmana kao utemeljitelja sadašnje Hrvatske javno etiketiraju kao ratnog zločinca, a državu Hrvatsku kao agresora i kao trajnu opasnost za postojanje BiH, kaže Šoljić.

Pita se zbog čega bi neki dužnosnik iz BiH dolazio odavati počast Hrvatima žrtvama ratnih zločina u Vukovar ako prethodno nikada nije odao počast hrvatskim žrtvama u BiH.

-Kad je riječ o potezu visokih dužnosnika iz RH prema BiH treba biti posebno oprezan jer se svaka njihova izjava gotovo uvijek tumači kao miješanje u unutarnje stvari BiH, ironično zaključuje Šoljić./HMS/