SOROS prestaje financirati medije u Hrvatskoj! “Selimo u druge krajeve svijeta”

Zaklada Otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder George Soros, povlači se iz mnogih područja dosadašnjeg djelovanja u Europskoj uniji ili potpuno obustavlja svoje aktivnosti, a preusmjerava se na druge krajeve svijeta, prema internoj elektroničkoj pošti u koju je uvid imao Reuters.

Odluka znači da će se “humanitarna” mreža odmaknuti od poslova vezanih uz unutarnja europska pitanja, a na to će se područje usredotočiti u kontekstu većih, globalnih pitanja, prema e-poruci upućenoj zaposlenicima.

U osnovi, prema nedavno odobrenoj strategiji priprema se povlačenje ili završetak velikog dijela našeg dosadašnjeg rada unutar Europske unije, usmjerit ćemo se i rasporediti resurse u druge krajeve svijeta, stoji u e-poruci.
Ova promjena nije donesena pod utjecajem prošlog rada ili mnogih rezultata što ih je osoblje ostvarilo minulih godina, već je to ponajprije odluka usmjerena na budućnost i buduće prilike kako bi se ostvario velik učinak.

U lipnju je najavljeno da će 93-godišnji financijer Soros svoju 25 milijardi dolara vrijednu zakladu, koja financira brojne nevladine organizacije u svijetu, predati sinu Alexu, a u srpnju je najavljeno otpuštanje 40 posto zaposlenika u svijetu u sklopu strateških promjena.

Interna e-poruka ne otkriva pojedinosti o načinu kako će fondacija prenamijeniti svoja sredstva, no glasnogovornik je izjavio da će organizacija nastaviti podržavati skupine civilnog društva diljem Europe, uključujući one koji rade na vanjskopolitičkim pitanjima EU-a, te da će i dalje podupirati romske zajednice na kontinentu.

Zaklada Otvoreno društvo mijenja način poslovanja, no moja obitelj i OSF dugo su podržavali i ostaju čvrsto predani europskom projektu, rekao je Alex Soros, čelnik OSF-a, u priopćenju poslanom Reutersu.

George Soros, mađarski Židov koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, obogatio se u Sjedinjenim Američkim Državama i dulje vrijeme podupire skupine koje promiču “vrijednosti liberalizma, demokracije i otvorenog društva u istočnoj Europi”.

Organizacija godišnje dodjeljuje oko 1,5 milijardi dolara, a preko nacionalnih fondacija nastavit će financirati programe u Europi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i zapadni Balkan, rekao je glasnogovornik OSF-a.

Naš rad u Europi oduvijek je bila evoluirajuća cjelina i ove nove promjene nisu iznimka u tom dugoročnom trendu, dodao je glasnogovornik.