SOTIN: Obilježena 26. obljetnica agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi i pokolja u tom vukovarskom prigradskom naselju

"Gotovo svakodnevno obilježavamo obljetnice stradavanja brojnih naselja diljem naše županije, a posebice na području bivše Općine Vukovar. Žalosno je da i nakon 26 godina još tražimo istinu o velikom broju nestalih"...

Pokolj u Sotinu za obitelji ubijenih i nestalih zločin je – bez primjerene kazne.

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Sotinu nedaleko od Vukovara u subotu je obilježena 26. obljetnice agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi na to vukovarsko prigradsko mjesto u kojoj je živote izgubilo 68 branitelja i civila, dok se na popisu nestalih osoba nalazi još 18 Sotinjana.

Podsjetivši na veliku žrtvu koju su mještani Sotina podnijeli u Domovinskom ratu, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako postaje degutantno svake godine pozivati nadležne državne institucije na procesuiranje ratnih zločinaca.

“Nemam riječi kojima bih mogao iskazati svoju razočaranost koliko rješavanje ovog pitanja ide sporo. Znamo tko to štopa i zašto nitko ne reagira i to su neprihvatljive stvari, no izgleda da moramo opet početi sami od sebe, dići glas i izaći na ulice. Dozvoliti odvjetnicima i sucima da predmete drže u ladicama, po čijoj god uputi, je nedopustivo, pogotovo po pitanju Domovinskog rata. Iz godine u godinu gledamo majke poginulih i ubijenih kako stare i napuštaju ovaj svijet bez saznanja gdje su im sinovi i muževi, a to je toliko bešćutno da se ne može opravdati ničime i nikakvim interesom”,  poručio je Penava.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Sotina u Domovinskom ratu Biserke Ljubić rekla je da su mještani Sotina razočarani jer od 2013. godine, otkad je otkrivena masovna grobnica u kojoj je pronađeno 16 žrtava, nije bilo novih iskopa i istraživanja.

I zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna rekao je kako je žalosno da se i nakon 26 godina još traga za istinom.

“Gotovo svakodnevno obilježavamo obljetnice stradavanja brojnih naselja diljem naše županije, a posebice na području bivše Općine Vukovar. Žalosno je da i nakon 26 godina još tražimo istinu o velikom broju nestalih”, rekao je Barna

Isto tako, upozorio je, “žalosno je da Vukovarsko-srijemska županija u ukupnom prihodu Republike Hrvatske participira samo sa dva posto”, što “dovoljno govori gdje smo danas”.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana istaknuo je da puno očekuju od Projekta Slavonija, ali i poručio da će i biti prvi u kritici ako ne uspije.

“Svjetlo u tunelu se ipak nazire i puno očekujemo od Projekta Slavonija. Biti ćemo prvi koji će ga hvaliti ukoliko uspije, ali i prvi koji će kritizirati ukoliko projekt ne uspije”, poručio je Barna.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenula je Vlada kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija

U sklopu obilježavanja 26. obljetnica stradanja Sotina u Domovinskom ratu molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik sotinske Župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana, vlč. Zlatko Rajčevac.H

G.S.