SP u atletici: Šest hrvatskih atletičarki i trojica atletičara u Londonu

Sandra Perković i Sara Kolak, osvajačice zlatnih odličja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije godinu dana, glavni su hrvatski aduti za medalje i na londonskom stadionu, na kojem je Sandra prije pet godina osvojila svoje prvo olimpijsko zlato...

atletika
FOTO/FAH

Šest atletičarki i trojica atletičara predstavljat će Hrvatsku na 16. Svjetskom prvenstvu koje će se od 4. do 13. kolovoza održati u Londonu, na stadionu “Queen Elizabeth” na kojem su održana i atletska natjecanja za vrijeme Olimpijskih igara 2012. godine.

Prva skupina hrvatskih reprezentativaca i pratećeg osoblja zaputit će se prema Londonu u srijedu, 2. kolovoza, a u toj će grupi biti olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak, hrvatski rekorder u bacanju kugle Stipe Žunić te hrvatski rekorder u skoku motkom Ivan Horvat.

Dan poslije će iz Varšave krenuti bacač kugle Filip Mihaljević, 4. kolovoza će u London otići tri maratonke Matea Matošević, Bojana Bjeljac i Nikolina Stepan. Najbolja svjetska bacačica diska, dvostruka olimpijska pobjednica Sandra Perković će na put krenuti 6. kolovoza, a dan poslije će, kao posljednja, u London otići skakačica u vis Ana Šimić.

Sandra Perković i Sara Kolak, osvajačice zlatnih odličja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije godinu dana, glavni su hrvatski aduti za medalje i na londonskom stadionu, na kojem je Sandra prije pet godina osvojila svoje prvo olimpijsko zlato.

U Londonu će kraljica bacanja diska pokušati osvojiti svoj drugi naslov svjetske prvakinje i vratiti ga u svoje vlasništvo, nakon što ju je na SP-u 2015. u Pekingu nadmašila Kubanka Denia Caballero. Sandra je odličnu formu uoči londonskog nastupa potvrdila na nedavnom mitingu u švicarskoj Bellinzoni, gdje je popravila osobni i državni rekord hicem od 71,41 metara. Perković je jedina bacačica koja je ove sezone prebacila granicu od 70 metara, a po ovogodišnjim rezultatima najžešća joj je konkurentica Kubanka Yaime Perez (69,19 m).

Sara Kolak je također vlasnica najboljeg rezultata sezone (68,43 metara), ujedno i novog državnog rekorda, kojim je 6. srpnja pobijedila na mitingu Dijamantne lige u Lausannei. Senzacionalna olimpijska pobjednica iz Rija debitirat će na svjetskom seniorskom prvenstvu, a 22-godišnja Ludbrežanka će u Londonu pokušati nastaviti niz osvajanja odličja na najvećim natjecanjima, koji je započela broncom na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Amsterdamu.

Hrvatski rekord je u ovoj sezoni postavio i 26-godišnji Zadranin Stipe Žunić koji je krajem svibnja na natjecanju u Slovenskoj Bistrici kuglu bacio 21,48 metara. Stipe se ustalio na daljinama preko 21 metra, što ga čini izglednim kandidatom za nastup u finalu. Gotovo jednake izglede za plasman u finale ima i 23-godišnji Filip Mihaljević koji je 7. lipnja bacio u Eugeneu bacio osobni rekord (21,30 m). Na listi prijavljenih čak je 21 bacač koji je u ovoj sezoni prebacio granicu od 21 metra.

Osječanin Ivan Horvat je na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu preletio letvicu na 5,76 metara, visini novog hrvatskog rekorda u skoku motkom. Na otvorenom je išao preko 5,70 m. Bude li u Londonu na razini osobnog rekorda i on bi mogao izboriti nastup u finalu. Prije dvije godine na SP-u u Pekingu u finalu je bio na diobi 9. mjesta s preskočenih 5.65 m.

Ana Šimić će u skoku u vis morati ostvariti najbolji rezultat ove sezone kako bi našla svoje mjesto u finalu. Još na početku godine je u dvorani preskočila 1,92 metra i od tada nije uspjela poboljšati taj rezultat, ali je u svojim najboljim danima bila na granici da preskoči 2 metra.

Za 28-godišnje maratonke Mateu Matošević, Nikolinu Stepan i Bojanu Bjeljac već bi postavljanje osobnih rekorda značio uspješan londonski nastup.

Nastupi hrvatskih atletičarki i atletičara na Svjetskom prvenstvu u Londonu

Subota, 5. kolovoza

11.00 sati: bacanje kugle (M), kvalifikacije (Stipe Žunić, Filip Mihaljević)

Nedjelja, 6. kolovoza

11.40 sati: skok motkom (M), kvalifikacije (Ivan Horvat)

15.00 sati: maraton (Ž) (Matea Matošević, Bojana Bjeljac, Nikolina Stepan)

20.05 sati: bacanje koplja (Ž), kvalifikacije – skupina A (Sara Kolak)

21.30 sati: bacanje koplja (Ž), kvalifikacije – skupina B (Sara Kolak)

21.35 sati: bacanje kugle (M), finale

Utorak, 8. kolovoza

20.20 sati: bacanje koplja (Ž), finale

20.35 sati: skok motkom (M), finale

Četvrtak, 10. kolovoza

20.10 sati: skok u vis (Ž), kvalifikacije (Ana Šimić)

Petak, 11. kolovoza

11.10 sati: bacanje diska (Ž), kvalifikacije – skupina A (Sandra Perković)

12.35 sati: bacanje diska (Ž), kvalifikacije – skupina B (Sandra Perković)

Subota, 12. kolovoza

20.05 sati: skok u vis (Ž), finale

Nedjelja, 13. kolovoza

20.10 sati: bacanje diska (Ž), finale .Hina

D.J.